Bombardiranje na Bliskom istoku - 1
Bombardiranje na Bliskom istoku - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Antony Blinken u utorak je u Izraelu započeo svoj posjet Bliskom istoku čija je svrha osnažiti primirje s Hamasom, koji upravlja Gazom, te pomoći da se ubrza humanitarna pomoć razorenoj palestinskoj enklavi.


Istodobno su izraelske vlasti rekle da dopuštaju da na teritorij uđu gorivo, lijekovi i hrana namijenjeni privatnom sektoru Gaze, prvi put otkad su počeli 11-dnevni sukobi 10. svibnja.

Vezani članci Izrael cijepljenje Treću dozu primilo već dva milijuna ljudi: Imaju rekordan broj zaraza, a više od 90.000 djece ne može u školu i vrtiće Cijepljenje, ilustracija Unatoč visokoj procijepljenosti bore se s četvrtim valom: Prvi put od siječnja više od 10.000 novozaraženih

Blinken bi također trebao posjetiti Ramalu na okupiranoj Zapadnoj obali te Kairo i Aman, a Sjedinjene Države "nadaju se i očekuju" da će se primirje održati, rekao je visoki dužnosnik Državnog tajništva SAD-a.

"Naš je primarni fokus na održavanju primirja, pružanju pomoći ljudima koji ju trebaju", rekao je u ponedjeljak dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Egipat je bio posrednik u sklapanju primirja, u koordinaciji s SAD-om.

Blinken, koji će u regiji ostati do četvrtka, planira se kasnije u utorak sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramali.