Obavijesti Video Pretražite Navigacija
osnaživanje primirja

Američki državni tajnik doputovao u Izrael: Sastat će se s Netanyahuom i Abasom

Bombardiranje na Bliskom istoku - 1
Bombardiranje na Bliskom istoku - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Antony Blinken u utorak je u Izraelu započeo svoj posjet Bliskom istoku čija je svrha osnažiti primirje s Hamasom, koji upravlja Gazom, te pomoći da se ubrza humanitarna pomoć razorenoj palestinskoj enklavi.

Istodobno su izraelske vlasti rekle da dopuštaju da na teritorij uđu gorivo, lijekovi i hrana namijenjeni privatnom sektoru Gaze, prvi put otkad su počeli 11-dnevni sukobi 10. svibnja.

Pročitajte i ovo Privremeno primirje između Izraela i Palestine - 1 Primirje još dva dana Razmjena talaca zapela na popisu: "Još imamo jednog člana obitelji u zatočeništvu, kao i stotine drugih koji nisu pušteni" Raketiranje u Gazi puštanje talaca Hamas o povijesnom sporazumu s Izraelom: Objavili što će se dogoditi u četvrtak ujutro

Blinken bi također trebao posjetiti Ramalu na okupiranoj Zapadnoj obali te Kairo i Aman, a Sjedinjene Države "nadaju se i očekuju" da će se primirje održati, rekao je visoki dužnosnik Državnog tajništva SAD-a.

"Naš je primarni fokus na održavanju primirja, pružanju pomoći ljudima koji ju trebaju", rekao je u ponedjeljak dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Egipat je bio posrednik u sklapanju primirja, u koordinaciji s SAD-om.

Blinken, koji će u regiji ostati do četvrtka, planira se kasnije u utorak sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramali.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene