Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Projekt američke privatne tvrtke i BiH trajat će deset godina, a predviđeno je otvaranje novih pogona i osvajanje novih tržišta


Privatna američka tvrtka "Howell Machine" preuzet će upravljanje tvornicama s područja Federacije Bosne i Hercegovine koje proizvode streljivo i različitu vojnu opremu a u Sarajevu je u petak potpisan memorandum o razumijevanju između te tvrtke i entitetske vlade.

Vezani članci Potres kod Banja Luke Potres jačine 2,4 po Richteru zabilježen kod Banja Luke: "Dobro se zatreslo" Zdravko Mamić Određeno kada se Zdravko Mamić mora javiti u Remetinec. Ako se ne pojavi, za njim će biti raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog


Uz premijera BiH Nermina Nikšića dokument kojim je definirano strateško partnerstvo potpisao je i David Howell, vlasnik američka tvrtke sa sjedištem u državi Idaho koja se bavi proizvodnjom, razvojem i prometom naoružanja te vojne opreme.

Dokumentom je precizirano da tvornice ostaju u vlasništvu FBiH no proizvodnjom i organizacijom rada upravljat će američka tvrtka.

Suradnja podrazumijeva otvaranje novih pogona ali i osvajanje novih tržišta. Memoradumom je predviđeno da taj projekt traje deset godina.

Pet tvornica namjenske industrije koje se nalaze u FBiH ove bi godine trebale na tržište plasirati proizvode vrijedne oko stotinu milijuna eura a riječ je uglavnom o streljivu.

"Ono što nas zanima je povećanje zaposlenosti i uvođenje novih tehnologija", kazao je novinarima nakon potpisivanja memoranduma federalni ministar industrije i energetike Eldar Trhulj najavljujući potpisivanje konkretnog ugovora u narednim mjesecima.

Upravljat će i tvornicama iz Bugojna i Sarajeva

Pojasnio je kako sličan model partnerstva između vlade i privatnih tvrtki u vojnoj industriji uspješno funkcionira u SAD-u.

"Howell Machine" do sada je uspješno surađivala s tvornicama streljiva u Konjicu i Goraždu. Ubuduće će uz te dvije američka tvrtka upravljati i tvornicama "Binas" iz Bugojna, te "Pretisom" i "Zrakom" iz Sarajeva.

David Howell je najavio kako će biti uložen maksimalan napor da se osigura plasman proizvoda iz područja vojne industrije u BiH na nova inozemna tržišta.

Partnerstvo vlade FBiH i tvrtke "Howell Machine" podržali u i predstavnici američkog veleposlanstva u BiH te Ministarstvo obrane i Ministarstvo sigurnosti BiH kao i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA). (Hina)