Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozlijeđeni i dalje kritično

Mjesec dana prije nesreće na zrakoplovu zamijenjen jedan od tri motora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U padu zrakoplova izvan grada Jaroslavlj u Rusiji smrtno je stradalo 43 ljudi, a dvoje ih je u kritičnom stanju.

Na amaterskoj snimci s mjesta nesreće na kojoj se vidi što je zateklo spasilačke ekipe kad su došle na mjesto nesreće.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Ilustracija u sjeverozapadnoj Kanadi Srušio se mali putnički avion koji je prevozio radnike: Samo jedna osoba preživjela

Nesreću su preživjeli hokejaš Aleksandar Galimov i član posade zrakoplova Aleksandar Sizov za čije se živote bore liječnici. Njih su dvojica danas popodne zrakoplovom ministarstva za krizna stanja prebačeni u bolnicu u Moskvi. Obojica su i dalje u kritičnom stanju. 'Galimov ima opekotine na 90 posto površine tijela', izvijestili su iz bolnice.

Spasilačke ekipe pronašle su tijela svih poginulih i obje crne kutije koje su predane istražiteljima. Analiza crnih kutija, najavljeno je, počet će sutra ujutro.

Zamjenik ministra transporta Valeri Okulov izjavio je za kako je mjesec dana prije nesreće na zrakoplovu zamijenjen jedan od tri motora.

Do sada je službeno identificirano 26 tijela, izvijestilo je rusko ministarstvo za krizna stanja.

Uzrok nesreće se istražuje. Jedan izvor u zrakoplovnoj industriji rekao je za ruske medije da je najvjerojatniji uzrok nesreće tehnički kvar ili nekvalitetno gorivo. Drugi govore da je zrakoplov imao problem s postizanjem visine nakon polijetanja i da je udario u radijski odašiljač te kako se radi o pogrešci pilota.

'Nisu pronađeni tragovi eksploziva na mjestu nesreće. Istražitelji rade na svim teorijama, no najvjerojatnije se radi o tehničkom kvaru ili pogrešci pilota', kazao je za Interfax šef Odbora za istragu Vladimir Markin

Zrakoplov je pao ubrzo nakon polijetanja iz zračne luke Jaroslavlj oko 16 sati po moskovskom vremenu. Udario je u tlo i eksplodirao, a RIA novosti prenose izjave očevidaca o tome kako su se prije pada čule dvije eksplozije.

U zrakoplovu je bilo ukupno 45 osoba, 37 putnika i 8 članova posade. Među poginulima su igrači, menadžeri i osoblje hokejaške momčadi, te četvorica igrača iz mlade momčadi Lokomotiva. Putovali su na utakmicu u bjelorusku prijestolnicu Minsk gdje su danas trebali igrati protiv Dinama u 1. kolu nove sezone druge najjače lige svijeta - ruskom KHL-u. . Mjesto pada zrakoplova nalazi se 500-injak metara od same piste, uz obalu rijeke Volge.

Medvedev: Ovako dalje ne može!

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev doputovao je u Jaroslavlj i zatražio je detaljnu istragu o njoj. 'Naredio sam istražnom povjerenstvu i vladi da provedu detaljnu istragu', rekao je Medvedev koji je trebao održati govor na gospodarskom forumu u Jaroslavlju, ali je promijenio svoj raspored kako bi posjetio mjesto nesreće.  Igrom sudbine, taj forum održava se u sportskoj dvorani u kojoj inače igra Lokomotiv, i ispred koje brojni navijači i poštovatelji od jučer polažu cvijeće i svijeće.

Ova nesreća dogodila se manje od tri mjeseca nakon pada putničkog zrakoplova u sjeverozapadnoj Rusiji u kojemu su poginule 44 osobe. Medvedev je izjavio da Rusija treba jako smanjiti broj domaćih zrakoplovnih tvrtki te da vlada treba pomoći u obnovi flote civilnog zrakoplovstva i poboljšati obuku zrakoplovnih posada nakon četvrte zrakoplovne nesreće u Rusiji od lipnja. 'Ovako dalje više ne može', rekao je Medvedev.

U iduća tri dana Državno zrakoplovno povjerenstvo će provjeriti sve zrakoplovne kompanije koje u svojoj floti imaju zrakoplove Yak-42, kazao je ministar transporta Igor Levitin. '16 kompanSija trenutno ima 57 zrakoplova tog tipa', dodao je.

Ruska solidarnost: Sklapa se nova momčad

Katastrofalna avionska nesreća u kojoj je poginula kompletna momčad i stručni stožer ruskoga hokejaškog kluba navela je ostale momčadi iz KHL-lige na solidarnost. Naime, klubovi su skloni pomoći Lokomotivu prepuštanjem nekolicine igrača iz svojih momčadi. Prema nekim najavama, novi bi sastav kluba bez momčadi mogao dobiti konture već za dva do tri dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene