Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog zlostavljanja civila

Bivši pripadnik HVO-a u BiH dobio dvije godine zatvora zbog ratnih zločina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Almaz Nezirović osuđen je pred Sudom Bosne i Hercegovine na dvije godine zatvora nakon što je proglašen krivim za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti 1992. godine.

Tijekom rata u BiH Nezirović je bio pripadnik 103. Derventske brigade HVO-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora" Zbog lažne dojave o napadu prijeti mu zatvorska kazna Prijete mu 3 godine zatvora "Halo, policija, gradom hoda naoružani muškarac i napada ljude!" Policajci se dali u potjeru pa ubrzo shvatili o čemu se radi

Nepravomoćnom presudom utvrđeno je kako je on tada postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme ratnih sukoba.

Kako stoji u presudi, on je od kraja travnja do kraja lipnja 1992. godine, obavljajući dužnost stražara u logoru Rabić na području Dervente, osobno ili s drugim pripadnicima HVO zlostavljao zatočene srpske civile.

Prije izricanja presude Nezirović je četiri godine proveo u ekstradicijskom pritvoru. a to razdoblje uračunato mu je u presudu pa je nakon njezina izricanja prakrično postao slobodnim čovjekom.

Obrana je najavila kako će se na izrečenu presudu ipak žaliti.

Nakon rata u BiH Nezirović je emigrirao u SAD. Živio je u Norfolku u Virginiji, a tamo je uhićen u lipnju 2011. godine, nakon što je utvrđeno da je lagao o svom sudjelovanju u ratu prilikom prijave za američko državljanstvo.

Sigurnosne službe SAD još su 2009. godine dobile obavijest iz BiH kako je riječ o osobi koju se tereti za ratne zločine. Američke vlasti Nezirovića su u srpnju 2015. godine izručile bosanskohercegovačkom pravosuđu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene