Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grčkoj nametnuta jednosmjerna cesta

'Bila je to loša noć za Europu... Potpisao sam tekst u koji ne vjerujem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer Alexis Tsipras branio je u utorak dogovor o novom paketu pomoći postignutom na summitu eurozone izjavivši da iako je to bila "loša noć za Europu", a sporazum "nametnut" Grčkoj, dogovor je spasio Atenu od izlaska iz eurozone i mora se provesti.

'U potpunosti preuzimam svoje odgovornosti za pogreške i previde i za potpisivanje teksta u koji ne vjerujem, ali koji sam obvezan provesti', rekao je Tsipras u intervjuu na javnoj televiziji.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Slika nije dostupna Ne bude li dogovora GRČKU OČEKUJU PRIJEVREMENI IZBORI? 'Prijedlozi koje vjerovnici nude ravni su samoubojstvu'

Tsipras je rekao da je vodio borbu da se ne smanjuju plaće i mirovine, dodajući da su fiskalne prilagodbe u sporazumu blaže od prilagodbi dogovorenih ranije.

Premijer, suočen sa snažnim nezadovoljstvom unutar svoje stranke Siryze zbog sporazuma, rekao je da se Grčka mora pridržavati fiskalnih prilagodbe predviđene sporazumom i dodao je da namjerava odraditi svoj puni četverogodišnji mandat te je isključio mogućnost prijevremenih izbora.

IMA SVEGA 48 SATI Tsipras mora nagovoriti parlament na reforme

"Neću bježati od odgovornosti i pokušat ću provesti moj politički program tijekom četverogodišnjeg razdoblja", kazao je.

"Gorka je istina da nam je ova jednosmjerna cesta za Grčku nametnuta", istaknuo je Tsipras.

Dijsselbloem: ponestaje razumijevanja za Grčku

Predsjednik Euroskupine Jeroen Dijsselbloem upozorio je u utorak da Europi ponestaje razumijevanja za Grčku i rekao je da bi referendumi u 18 ostalih članica eurozone pokazali nevoljkost da se Ateni da još novca.

U intervjuu za nizozemsku televiziju, čiji su isječci objavljeni prije emitiranja, Dijsselbloem, koji također obnaša dužnost nizozemskog ministra financija, izjavio je da želi da Grčka dobije potrebnu potporu, ali da je njezina vlada to otežala.

"Morate shvatiti da kada bismo održali referendume u ostalih 18 zemalja o tome trebamo li dati još novaca Grčkoj, da bi rezultat bio puno više iznenađujući i negativniji od onih 60 posto koji su glasali u Grčkoj" protiv ponude vjerovnika, kazao je.

Vlade eurozone pristale su nakon niza dugih i burnih sastanaka u Bruxellesu tijekom vikenda dati osiromašenoj Grčkoj novu financijsku pomoć u vrijednosti od 82 miljarde eura kako bi se izbjegao njezin bankrot i izlazak iz eurozone, samo tjedna dana nakon što su Grci odbili sličnu ponudu na referendumu.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene