Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teroristički plan

Al-Qaida angažirala mesara da digne u zrak Eiffelov toranj i Louvre!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plan je otkriven u transkriptima razgovora koje je Ali M. preko interneta vodio s višim članom Al-Qaide u islamskom Magrebu (AQIM).

Eiffelov toranj i muzej Louvre bili su među metama francuskog džihadista, 29-godišnjeg halal mesara alžirskog podrijetla Alija M., prenosi France 24.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?" Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

Plan je otkriven u transkriptima razgovora koje je Ali M. preko interneta vodio s višim članom Al-Qaide u islamskom Magrebu (AQIM).

Dvojac je komunicirao godinu dana, a poruke su dešifrirane nakon što su mesara, oda dvoje djece iz južne regije Vaucluse, uhitili francuski obavještajci u srpnju prošle godine.

Dokumenti otkrivaju da je Ali M. u travnju 2013. godine zamoljen da da prijedloge za buduće džihadističke aktivnosti u Francuskoj. Idućeg dana poslao je poduži e-mail u kojem je detaljno iznio svoj plan.

Zabrinuti tonovi: 'Džihadisti postaju sve veća opasnost za Europu'

'Mete bi trebali biti prosječni francuski građani iz siromašnijih slojeva koji se okupljaju na manjim mjestima kao što su barovi i noćni klubovi', napisao je između ostalog. Kao moguće mete predložio je kulturne spomenike kao što su Eiffelov toranj i Louvre u centru Pariza, no naglasio je da treba izbjegavati trgovačke centre kako među metama ne bi bili i francuski muslimani.

Mesar je već gotovo godinu dana u pritvoru. Francuska obavještajna služba DGSI tvrdi da je Ali M. fanatik, no njegov odvjetnik Daphne Pugliesi opisao ga je kao slabog mladića kojeg su AQIM-ovci lako indoktrinirali.

'Uhićenje je za njega bilo olakšanje', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene