Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon poruke iz EU

Ukrajina odgovara: 'Moramo potpisati novi ugovor, ako ne, vidimo se na sudu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk obećao je u nedjelju da će Ukrajina za 10 dana podmiriti dug za plin Rusiji ako dvije zemlje u ponedjeljak postignu dogovor o uvjetima novog ugovora.

'Platit ćemo svoje račune', rekao je Arsenij Jacenjuk u razgovoru za njemačku TV postaju ZDF. 'Najprije moramo potpisati ugovor, a potom, deset dana poslije, Ukrajina će platiti', pojasnio je.

Pročitajte i ovo Artyom Kamardin i Yegor Shtovba Nisu imali milosti Sramotna presuda u Rusiji: Dvojica pjesnika dobila višegodišnje kazne zbog svojih stihova Slika nije dostupna Velika i važna Svatko na svoju stranu: Evo zašto se Moskva i Bruxelles bore oko Ukrajine!

Ukrajinski i ruski dužnosnici te europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger u ponedjeljak bi u Bruxellesu trebali započeti novi krug pregovora o isporukama ruskog plina Ukrajini. Moskva je zaprijetila obustavom tih isporuka već od utorka ako Ukrajini ne podmiri dugove koji iznose nekoliko milijardi dolara. Ukrajina je u petak isplatila prvu ratu dugovanja u iznosu od 786 milijuna dolara.

 EU: Ukrajina mora platiti ruski plin

U ponedjeljak će se dvije zemlje pokušati dogovoriti oko cijene plina već isporučenog u travnju i svibnju, koju Kijev ne želi platiti nakon što ju je Moskva drastično povećala i oko iznosa plina u budućnosti.

'Moramo potpisati novi ugovor. Ako to Rusija ne želi, vidjet ćemo se na sudu u Stockholmu', rekao je Jacenjuk, čiji će razgovor ZDF emitirati u nedjelju navečer. U slučaju nepostizanja dogovora, Ukrajina namjerava tužiti Rusiju zbog nepoštivanja dosadašnjeg ugovora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene