Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručio Obami da riječi nisu dovoljne

Ajatolah Hamenei Izrael nazvao 'zloćudnim tumorom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je u četvrtak obilježio 20. godišnjicu smrti osnivača Islamske Republike ajatolaha Homeinija i tom je prigodom njegov nasljednik Ali Hamenei poručio američkom predsjedniku Baracku Obami da slatkorječivost nije dovoljna za popravljanje odnosa s muslimanskim svijetom.

Ajatolah Hamenei je nekoliko sati prije nego što Obama u Kairu treba održati govor posvećen islamskom svijetu poručio da se mržnja koju muslimani osjećaju prema Americi ne može promijeniti 'parolama'. 'Narodi ovog dijela svijeta duboko mrze Ameriku zbog mnogo godina njezina nasilja, vojnih intervencija, kršenja ljudskih prava, diskriminacije. Slatkorječivost to ne može promijeniti. Potrebna su djela', rekao je Hamenei.

Pročitajte i ovo Ebrahim Raisi sukobi u Izraelu Iranski predsjednik: "Cionistički režim i njegovi pristaše moraju biti smatrani odgovornima" Slika nije dostupna Govor koji svi prenose Iranski ajatolah prijeti Izraelu: Sravnit ćemo Tel Aviv sa zemljom!

Barack Obama je za razliku od svoga prethodnika Georgea W. Busha ponudio Iranu zatopljenje odnosa ukoliko Teheran omekša svoju politiku. Hamenei je u svome govoru također kritizirao i Izrael, nazvavši ga 'zloćudnim tumorom' u srcu muslimanskog svijeta.

Nekoliko desetaka tisuća ljudi i brojni državni dužnosnici okupili su se u četvrtak u Homeinijevu mauzoleju u Teheranu kako bi obilježili 20. godišnjicu njegove smrti. Homeini (1902.-1989.) pokretač je i vođa islamske revolucije kojom je 1979. svrgnut režim šaha Reze Pahlavija u Iranu i uveden islamski sustav u zemlji.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene