Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski nuklearni program je "nepovratan", rekao je predsjednik države Mahmud Ahmadinedžad i poručio da se iranski narod neće "ni za dlaku" povući pod prijetnjama novih sankcija kojima ga Zapad želi kazniti.


Iran sada ima operativnih 3.000 centrifuga za obogaćivanje urana u nuklearnoj centrali Natanz, poručio je predsjednik u govoru koji je prenijela državna televizija.

Vezani članci Slika nije dostupna Ahmadinedžad: Unatoč UN-u Iran nastavlja s nuklearnim programom Slika nije dostupna Prekid iranskog nuklearnog programa je potvrda američke strategije

"Iranska nacija ušla je u industrijsku fazu proizvodnje nuklearnog goriva i iranski napredak u tom području nepovratan je", kazao je predsjednik u pokrajini Južni Korasan.

Ahmadinedžad je i ranije govorio o više od 3.000 instaliranih
centrifuga, što je pak kao malo vjerojatno odbacila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Diplomati i stručnjaci drže da je Iran sada uspio instalirati 3.000 centrala i podijeliti ih u 18 kaskadi, no ne vjeruju da su sve operativne istodobno i procjenjuju da na tome još mjesecima treba raditi.

Zapad godinama proziva Iran zbog njegova nuklearnog programa i kažnjava ga sankcijama, no Teheran tvrdi da je njegov program isključivo civilni i da ne teži razviti atomsku bombu.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti ( Britanija, Francuska,
Sjedinjene Države, Rusija, Kina) te Njemačka, trebaju se sastati 19. studenoga i saslušati novo izvješće IAEA-e i izaslanika Euorpske unije o Iranu i zatim razgovarati o trećem krugu sanckija Iranu.

"Oni donose rezolucije na temelju pogrešnih informacija, rekao je Ahmadinedžad o UN-ovih sankcijama", te dodao "Iranski narod neće se povući niti za dlaku".