Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Afganistan bi mogao izgledati poput Iraka, Balkana ili Središnje Amerike ako NATO uspije u svojoj misiji, rekao je u ponedjeljak zapovjednik NATO-ovih savezničkih snaga admiral James Stavridis.


'To će biti zemlja gdje postoji središnja vlada, izbori, prihvatljiv nadzor u sektoru sigurnosti i još uvijek neki teroristički incident... nije savršeno ali je funkcionirajuća demokracija', rekao je admiral Stavridis. 'Postoje napetosti, postoje problemi no stanje je uvelike poboljšano u donosu na prije pet ili deset godina... Ima izbore i nema godišnje 10-20.000 ubijenih izvan vojnih sukoba. To je osjećaj napretka, kretanja... korupcija je smanjena, postoji osjećaj upravljanja u većem dijelu zemlje', dodao je. Stavridis je na seminaru u Bruxellesu odgovarao na pitanje kako bi definirao uspjeh u Afganistanu kamo predsjednik SAD-a Barack Obama šalje dodatnih 30.000 vojnika kako bi suzbili rastuću talibansku pobunu. (Hina)

>> Italija u Afganistan šalje još tisuću vojnika

Vezani članci Vibor Vlainić Analiza napetosti na Bliskom istoku: Kakav je odnos snaga između SAD-a i Irana i tko bi u velikom ratu izvukao deblji kraj? Vojnik s puškom Hrvatske postrojbe u Afganistanu: ''Izvan ovog balončića u kojem jesmo, situacija je ipak nešto drugačija''