Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevario ih

Novinar s mobitela otmičara poruku stavio na Twitter

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski novinar koji je pet mjeseci proveo kao talac u Afganistanu, opisao je kako je preko mobitela otmičara poslao poruku da je živ i zdrav.

Kosuke Tsuneoka rekao je kako mu je prišao jedan od militanata i zatražio od njega da mu napravi postavke na njegovom novom mobitelu. Lukavi Japanac, uspio je otmičare nagovoriti da mu demonstriraju kako radi Twitter pa je tako, koristeći njihovu naivnost, i odaslao poruku putem Twittera da je živ i zdrav. 'Siguran sam kako nisu niti pomislili da ih želim prevariti', rekao je na konferenciji za novinare Tsuneoka, prenosi AP.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana

Nekoliko dana nakon što je uspio poslati poruku, militanti su Japanskog novinara oslobodili, djelomično i zbog činjenice što je i sam muslimanske vjere. Na islam je prešao još 2000. godine. Ono što su njegovi otmičari htjeli od japanske vlade, istaknuo je Tsuneoka, najobičnije je iznuđivanje novca. Svoje je otmičare opisao kako najobičnije lopove, koji samo žele novac. prema svijetu su se eksponirali kao talibani, a zapravo se radilo o pripadnicima organizacije Hizb-e-Islami.

Tsuneoka je držan kao zatočenik u provincijama Kunduz i Takhar, a isprva je pomislio kako neće preživjeti. Istaknuo je kako je krajem lipnja proživljavao najteže trenutke, kada su njegovi otmičari postavili ultimatum japanskoj vladi kako mora platiti otkupninu u roku od 72 sata ili će ga ubiti. No to se nije dogodilo, a japanska vlada navodi kako nikakav novac nisu uplatili otmičarima. Tsuneoki to nije prvo neugodno iskustvo, a jedno slično imao je i u Gruziji 2001. godine, gdje je nestao na nekoliko mjeseci i bio zatočenik nepoznatih otmičara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene