Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Acra: Židovi i Arapi sukobljavaju se već četvrti dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi incidenti između Židova i Arapa izbili su jučer, četvrti dan zaredom u Acri na sjeveru Izraela, javio je izraelski državni radio.

Prema tom izvoru u incidentima su ranjene tri osobe, koje su hospitalizirane, dok su tri izgrednika uhićena. 

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023. Ministri izazvali buru SAD odgovorio Izraelcima koji žele Palestince iseliti iz Gaze: "To je zapaljivo i neodgovorno"

>> Jeruzalem: Palestinac ozlijedio 15 ljudi, njega ubio naoružani prolaznik

Glasnogovornik policije Mickey Rosenfeld izjavio je da će do nove naredbe policijske snage zadržati pojačane snage.

Jedan izraelski zastupnik je tijekom dana kritizirao ponašanje osobe koja je izazvala pobune.

On je rekao da Arapi iz Acre osuđuju ponašanje muškarca koji je na Yom Kipur automobilom ušao u tu većinski židovsku četvrt.

Nasilja među zajednicama počela su u noći sa srijede na četvrtak kada je jedan Arapin ušao automobilom u istočni dio grada dok mu je treštao radio. Tijekom Yom Kipura židovi nemaju pravo autom prolaziti i ta se zabrana poštuje u Izraelu.

Skupina mladih Židova optužila je vozača da je namjerno galamio. Proširile su se glasine da je vozač ubijen, što je izazvalo revolt Arapa.

Olmert naredio oštro postupanje prema prosvjednicima

Izraelski premijer Ehud Olmert policiji je dao uputu da prema prosvjednicima, nakon četvrte uzastopne noći nasilja između Arapa i Židova u izraelskom gradu Acri, prestanu biti tolerantni te da prema njima postupaju oštro, četvrtog dana nasilja u tome gradu.

Olmert je kazao kako je Acra 'svijetli primjer koegzistencije' između Arapa i Židova, ali zbivanja proteklih dana promijenila su situaciju. 

'Scene ih Acre što smo ih u zadnjih nekoliko dana i noći mogli vidjeti u tv-programima vrlo su uznemirujuće', rekao je Olmert na tjednom sastanku članova kabineta, dodavši kako 'male skupine ekstremista drže taocima' oko 53.000 stanovnika grada. 

'Zbog toga sam policiji izdao naredbu da postupe oštro prema svima koji pokažu bilo kakve naznake potencijalnog nasilja'.

Izraelska je vojska u Acre poslala pojačanje kako bi spriječila sukobe koji su u noći na subotu nastavljeni. Od srijede je u zatvore privedeno oko 25 Arapa i 25 Židova. Nasilje je iznijelo na vidjelo sve skrivene napetosti koje vladaju među Židovima i izraelskim Arapima, koji zapravo suosjećaju s Palestincima na teritorijima što su ih okupirali Izraelci. Na teritoriju Izraela živi oko 20 posto arapskog stanovništva. Izraelski dužnosnici ističu kako oni imaju jednaka građanska prava te da su snažno zastupljeni u parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene