Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijac Imad al-Hussini, poznatiji kao Abu Hamza, čelnik bivših mudžahedina u BiH, najavio je kako neće pružati otpor policajcima za koje očekuje da će doći kako bi ga protjerali iz Bosne i Hercegovine, čije su mu vlasti uskratile azil nakon što su mu prethodno oduzele protuzakonito stečeno državljanstvo.


"Neka samo pokucaju i ja ću izići", kazao je Abu Hamza, kako ga danas citiraju "Nezavisne novine".

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković pozvao Milanovićeve suradnike: "Ako ostanu s njim - njihov kredibilitet je vrijedan nuli" Sastanak čelnika EU i zapadnog Balkana Summit za zapadni Balkan završio bez rezultata: Ništa od podrške za BiH

Istaknuo je međutim kako čvrsto vjeruje da bi u Siriji, gdje treba biti protjeran, mogao završiti u zatvoru te da mu tamo prijeti čak i smrtna kazna.

Kazao je kako stoga očekuje da će njegovi odvjetnici, kada bude deportiran, pokrenuti pravni spor u kojemu će tražiti najmanje pet milijuna eura odštete.

"Nisam bio u Siriji 20 godina. Dok sve ispitaju, bit će mi kao da je došao Bin Laden", kazao je Abu Hamza.

Ponovio je kako je svo vrijeme boravka u BiH bio uzoran građanin te da je njegov izgon iz zemlje temeljen na političkim, a ne na sigurnosnim razlozima.

"Naš problem je ovdje politički. Nije samo Ministarstvo sigurnosti, nego je i Sud BiH naveo da je važnija ocjena kako sam ja prijetnja nacionalnoj sigurnosti, nego što se krše moja prava na obiteljski život", kazao je Abu Hamza, čija supruga i djeca ostaju u BiH.

Uz Abu Hamzu, neformalnog vođu zajednice bivših mudžahedina u BiH, bez državljanstva te zemlje tijekom procesa revizije ostalo je još 660 osoba, uglavnom podrijetlom iz afro-azijskih zemalja, no i iz zemalja bivšeg istočnog bloka kojima su putovnice BiH dijelile vlasti
Republike Srpske.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je za "Dnevni avaz" od utorka kako je otvorena istraga protiv veće skupine bivših dužnosnika čiji su potpisi na rješenjima o primanjima u državljanstvo, za koja je utvrđeno da su izdana protuzakonito.

Među njima su četvero bivših dužnosnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike BiH odnosno Federacije BiH, dva dužnosnika Ministarstva civilnih poslova i komunikacija te devet bivših diplomatskih službenika, uglavnom veleposlanika, koje su postavile vlasti u Sarajevu.

Istraga je pokrenuta i protiv 12 osoba iz struktura vlasti Republike Srpske, uključujući i šest bivših ministara policije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju