Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Abu Ghraib: Potpukovnik Jordan niječe odgovornost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpukovnik Steven Jordan, jedini američki časnik kojemu se sudi nakon skandala u zatvoru Abu Ghraib u Iraku, izjavio je na početku suđenja na vojnom sudu u vojnoj bazi Fort Meade u Marylandu, na istoku SAD-a da se ne osjeća krivim.

Potpukovnika Jordana (51), bivšeg ravnatelja istražnog zatvora gdje su snimljene fotografije koje pokazuju ponižavanje i zlostavljanje zatvorenika, tereti se za ometanje pravosuđa, zlostavljanje i nesavjesno obavljanje posla. Mogao bi dobiti ukupno osam i pol godina zatvora.

Pročitajte i ovo Joe Biden Napad dronom na bazu Biden najavio osvetu za smrt američkih vojnika: "Odlučio sam kako ćemo odgovoriti na napad" Ilustracija napetosti na Bliskom istoku Američki vojnici ubijeni u krvavom napadu, Biden poslao znakovitu poruku: "Odgovorne ćemo pozvati na odgovornost u vrijeme i na način koji sami odaberemo"

Suđenje koje bi moglo potrajati dva tjedna počelo je u ponedjeljak popodne izborom vojne porote. Tužiteljstvo i obrana počeli su ispitivati 19 časnika koje su pozvali u tu svrhu, koji svi odreda imaju viši čin od optuženika, kako bi utvrdili mogu li biti nepristrani.

Satnik Samuel Spitzberg, odvjetnik potpukovnika Jordana, upitao je tako možebitne porotnike, među kojima je pet žena, znaju li da suđenje nije "referendum o Abu Ghraibu" i da tu može postojati razlika između "zla" i "nezakonitosti".

Sudac može odbiti potencijalnog porotnika ukoliko sumnja u njegovu objektivnost, a svaka strana može odbiti po jednu osobu bez obrazloženja. Izbor članova porote koju čini od petero do petnaestero časnika, trebao bi se završiti predvečer. 

Rasprave bi mogle ući u bit problema danas ujutro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene