Obavijesti Video Pretražite Navigacija

800 Španjolaca na pregled zbog radioaktivnosti nuklearke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 800 Španjolaca pozvano je na zdravstveni pregled radi utvrđivanja jesu li bili izloženi djelovanju radiaktivnog materijala iz nuklearne tvornice Asco I na sjeveroistoku, piše španjolski tisak.

Vijeće za nuklearnu sigurnost (CSN) podignulo je jučer stupanj curenja radioaktivnosti u centrali Asco na razinu 2 (kategorija incident) prema međunarodno prihvaćenoj ljestvici od 0 do 7, piše dnevnik El Mundo.

Pročitajte i ovo Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima Joe Biden rutinska kontrola "Možda misle da izgledam premlado": Biden išao na sistematski

Uprava centrale, koja se nalazi u Tarragoni, tvrdi da je radiološki učinak na stanovništvo i zaposlenike centrale ispod dopustivih granica, ali da će ona ipak organizirati liječničke preglede za oko 800 osoba koje su prošle područjem od 28. studenoga.

Do curenja radioaktivnosti došlo je 26. studenoga 2007., tijekom redovitog održavanja, ali detektor isprva tako malo čestice nije zabilježio. Detektor je prvi put pojačanu radioaktivnost zabilježio 14. ožujka, no uprava je o incidentu izvijestila CSN tek u travnju, piše španjolski tisak.

CSN je oštro ukorio upravu za propuste u radu i propust u obavještavanju javnosti.

Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace optužila je upravu i za "nemar", jer je prikrivanjem izložila "nepotrebnom radiološkom riziku" 44 učenika jedne škole iz Gerone koji su 4. travnja posjetili centralu, piše u utorak dnevni list El Pais.

Gotovo 580 ljudi pregledano je, ali u njih nije utvrđeno znakova pogoršanog zdravstveno stanja zbog radioaktivnosti, objavila je uprava nuklearke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene