Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže najužu suradnju dvaju strana

Znanstvena zajednica upozorila na posljedice Brexita: "Podizanjem novih zapreka suradnji koči se napredak"

Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) Foto: Afp
Trideset pet dobitnika Nobelove nagrade i Fieldsove medalje upozorilo je u ponedjeljak britanske i europske vlasti na posljedice koje Brexit može imati na znanstveno istraživanje, tražeći potpisivanje ugovora koji će omogućiti nastavak "najuže suradnje".

"Izazovi pred kojima smo se našli trebaju se rješavati na način koji će biti koristan svima i bolje ćemo ih rješavati zajedničkim snagama", napisali su potpisnici otvorenog pisma upućenog predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i britanskoj premijerki Theresi May.

Pročitajte i ovo Gužva na St. Pancrasu posljedica Brexita Gradonačelnik upozorio: "Nove kontrole Europske unije izazvat će kaos!" Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine

"Samo ugovor koji će danas i sutra omogućiti najužu moguću suradnju Velike Britanije i EU-a može to osigurati", ističu znanstvenici među kojima su Francuzi Albert Fert i Claude Cohen-Tannoudji, dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2007., odnosno 1997. i njemački matematičar Peter Scholze, dobitnik Fieldsove medalje 2018. godine.

Znanstveni napredak "zahtijeva prekograničnu razmjenu ljudi i ideja kako bi se omogućila brza razmjena znanja i tehnologije", ističu. "Podizanjem novih zapreka suradnji koči se napredak, na štetu svih nas", zaključuju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene