Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) Foto: Afp

Trideset pet dobitnika Nobelove nagrade i Fieldsove medalje upozorilo je u ponedjeljak britanske i europske vlasti na posljedice koje Brexit može imati na znanstveno istraživanje, tražeći potpisivanje ugovora koji će omogućiti nastavak "najuže suradnje".


"Izazovi pred kojima smo se našli trebaju se rješavati na način koji će biti koristan svima i bolje ćemo ih rješavati zajedničkim snagama", napisali su potpisnici otvorenog pisma upućenog predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i britanskoj premijerki Theresi May.

Vezani članci Brexit - uplate i isplate Velike Britanije - 2 Analiza Dnevnika Nove TV: Evo kako će se brexit ipak odraziti i na Hrvatsku Brexit Zbogom, Europo: Nakon tri i pol godine rasprava koje su duboko podijelile zemlju, Velika Britanija u petak odlazi iz EU-a

"Samo ugovor koji će danas i sutra omogućiti najužu moguću suradnju Velike Britanije i EU-a može to osigurati", ističu znanstvenici među kojima su Francuzi Albert Fert i Claude Cohen-Tannoudji, dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za 2007., odnosno 1997. i njemački matematičar Peter Scholze, dobitnik Fieldsove medalje 2018. godine.

Znanstveni napredak "zahtijeva prekograničnu razmjenu ljudi i ideja kako bi se omogućila brza razmjena znanja i tehnologije", ističu. "Podizanjem novih zapreka suradnji koči se napredak, na štetu svih nas", zaključuju. (Hina)