Stječe se dojam da su u Americi policajci "laki na okidaču" kada je pištolj usmjeren prema afroamerikancu.


Statistika je poražavajuća. U protekle dvije godine SAD je potresao niz policijskih ubojstava nenaoružanih Afroamerikanaca.

Vjerojatno je najpoznatiji slučaj 18-godišnjeg Michaela Browna iz Fergusona. Njegova smrt izazvala je val prosvjeda i nereda diljem SAD-a. U kolovozu 2014. policajac ga je ustrijelio s najmanje 6 metaka.

U srpnju te godine policajci su u New Yorku tijekom privođenja udavili 43-godišnjeg Erica Garnera iako je 11 puta ponovio da ne može disati. Ilegalno je prodavao cigarete.

12-godišnji Tamir Rice u studenom 2014-te igrao se replikom pištolja u parku u Clevelandu. Netko je pozvao policiju. Policajac koji je izašao na teren odmah ga je ustrijelio.

U travnju prošle godine, 50-godišnjeg Waltera Scotta policajac je zaustavio zbog neispravnog svjetla na automobilu. Posvađali su se i policajac ga je prvo pogodio elektro šokerom, a kada je počeo bježati, ustrijelio s 5 metaka u leđa.

25 godišnji Freddie Gray iz Baltimora umro je od ozljeda kralježnice zadobivenih tijekom vožnje u policijskom kombiju u travnju 2015. Imao je vezane ruke, a policajci ga nisu osigurali na klupi. Priveden je jer je posjedovao nož, tzv. skakavac.

Prema podacima američkih nevladinih organizacija policajci su u 2015. ubili 1152 osobe. Svaka treća žrtva bio je afroamerikanac. Gotovo trećina od te trećine, ubijenih crnaca, bila je nenaoružana. Znatno manje, 19% ubijenih bijelaca, također nije imalo oružje. Od 50 uprava s najvećom stopom policijskih ubojstava, u čak devet žrtve su bili isključivo crnci.

Prošle godine na dužnosti je živote izgubilo čak 130 policajaca. Njih 39 u oružanim obračunima. Dakle tu je pitanje straha. Iz ranijih podataka očito je i da postoji problem rasizma. Ali s obzirom i na velik broj ubijenih od strane policajaca, čini se da je ključna njihova obuka.

Evo usporedbe radi izdvojili smo dva grada: Newark u New Jerseyu i St. Louis u Missoruju. Gradovi s oko 300 tisuća stanovnika, približno polovicom crnog stanovništva i podjednakim razinama kriminala.

Međutim, od 2013. u Newarku policija nije ubila ni jednog crnca, dok ih je u St. Louisu ubijeno 16. Obuka policajaca u SAD-u nije jedinstvena. Postoje savezne i državne policijske službe, ali svakodnevno održavanje reda je u rukama lokalnih policijskih uprava koje su samostalne i neovisne. Pa se onda i primjena pravila o uporabi smrtonosne sile znatno razlikuje.