Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubavne eskapade

11 seks skandala koji su zapanjili Ameriku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako postoji i nekoliko značajnih iznimaka, američka je javnost često nemilosrdna prema ljubavnim eskapadama svojih političara. Donosimo neke od najpoznatijih seks skandala koji su tamošnje vlastodršce tjerale na isprike i ostavke.

U Americi teško da prođe više od nekoliko mjeseci a da javnost u većoj ili manjoj mjeri ne bude zaokupljena nekim političkim seks skandalom. Proteklih su tjedana tako na vidjelo izašle afere dvojice političara - kandidata za gradonačelnika New Yorka Anthonyja Weinera (48) te aktualnog gradonačelnika San Diega Boba Filnera (70).

Pročitajte i ovo Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić VUČIĆEVO OBRAĆANJE "Orban mi je dopustio da to kažem": Clinton je tražio da Mađarska napadne Srbiju? Kenneth Starr Odlazak Umro Kenneth Starr, istražitelj koji je Billa Clintona došao glave

>> Želi biti gradonačelnik New Yorka, ali NAKON OVOG...

Weinera su već drugi put u dvije godine ulovili u cybersexu s više djevojaka. Ovoga je puta to radio pod pseudonimom Carlos Danger, no dok je 2011. godine zbog srama bio prisiljen dati ostavku u Kongresu, iz utrke za gradonačelnika Velike jabuke zasad se nema namjeru povući. Suradnici su ga počeli napuštati, podrška birača se gotovo potpuno istopila, protivnici mu govore da je 'psihološki nestabilan', a većina analitičara se slaže da mu je politička karijera barem na neko vrijeme okončana.

Gradonačelnika San Diega Boba Filnera osam žena je javno prozvalo da ih je seksualno zlostavljao. Njegova donedavna glasnogovornica tvrdi da ju je nagovarao da na posao dolazi bez donjeg rublja, a druge su žene ispričale kako ih je silom pokušavao ljubiti te ih je hvatao za stražnjicu. On je uputio ispriku javnosti i ženama, najavljujući da će zatražiti psihološku pomoć, no o ostavci ni ne pomišlja. Dapače, prije nekoliko je dana izvalio da do njegova nedoličnog ponašanja ne bi ni došlo da mu je gradsko vijeće platilo pohađanje seminara o sprečavanju seksualnog zlostavljanja.

Afere spomenute dvojice političara nikako nisu jedine koje su imale velikog javnog odjeka u Americi. Proteklih nekoliko desetljeća bilo ih je uistinu mnogo, a u nastavku slijedi pregled tek nekih, nikako ne i svih, najrazvikanijih.

1. Bill Clinton

'Neprimjerena veza', kako ju je sam Clinton kasnije nazvao, s mladom pripravnicom Monicom Lewinsky poprimila je krajem 90-ih godina prošlog stoljeća razmjere majke svih afera. Kada je skandal objelodanjen u siječnju 1998. godine, pobješnjeli je američki predsjednik izletio pred novinare s već čuvenom rečenicom 'Nisam imao spolne odnose s tom ženom, gospođicom Lewinsky'.


Sve je zapravo krenulo od privatne tužbe Paule Jones, zaposlenice u državnoj upravi Arkansasa u vrijeme kada je Clinton bio guverner te savezne države. Ona je Clintona optužila za seksualno napastovanje, a u sklopu istrage pojavila se i priča o intimnoj vezi tadašnjeg američkog predsjednika i Monice Lewinsky.

I Clinton i Lewinsky su potpisali izjave kojima vezu demantiraju, no pojavile su se snimke telefonskih razgovora na kojima Monica svojoj prijateljici otvoreno govori o avanturama u Ovalnom uredu Bijele kuće. To je bilo dovoljno da u jednu potpuno drugu istragu protiv Clintona bude uvučena i priča o seks skandalu - Clinton je optužen za laganje pod zakletvom i ometanje pravnog postupka.

Trakavica je potrajala dulje od godinu dana. U prosincu 1998. Zastupnički dom Kongresa većinom je glasova opozvao Clintona s dužnosti predsjednika, no u veljači 1999. godine taj opoziv nije dobio potrebnu većinu u Senatu te je Clinton ostao u Bijeloj kući, prošavši samo s ukorom. Danas je, prema raznim anketama, najpopularniji živući bivši predsjednik SAD-a.

2. Eliot Spitzer

Kao glavni tužitelj savezne države New York tjerao je strah u kosti svodnicima razbijajući njihove lance prostitucije. Na tim je krilima, između ostalog, početkom 2007. stupio na dužnost guvernera New Yorka da bi se u ožujku 2008. sve srušilo.

Otkrilo se da je Spitzer redovito posjećivao jedan luksuzni hotel gdje je koristio usluge prostitutki po cijeni od 1.000 dolara po satu. Potrošio je najmanje 80.000 dolara, a otkriven je dok je sa svog računa prebacivao veće svote novca na račun s kojeg su se prostitutke isplaćivale. U sudskom podnesku vodilo ga se pod šifrom 'Klijent broj 9' što je kod njegovih političkih protivnika postao uobičajeni nadimak kojim ga časte.

Čim je skandal otkriven, Spitzer je podnio ostavku, a tužitelji su u međuvremenu odustali od njegova progona, s obzirom da nije zloupotrijebio novac poreznih obveznika. Ubrzo se zaposlio kao kolumnist i televizijski komentator, jedno je vrijeme čak na CNN-u u udarnom terminu imao svoju emisiju, a nedavno se kandidirao na izborima za glavnog revizora New Yorka.

3. John Edwards

Nekadašnji senator Sjeverne Karoline i kandidat za potpredsjednika SAD-a priznao je u kolovozu 2008. izvanbračnu aferu koja je šokirala Ameriku. U trenutku dok se njegova supruga Elizabeth borila s metastazama karcinoma, on je ušao u intimnu vezu s producenticom svojih predizbornih spotova Rielle Hunter.

 

Iz te se veze rodilo i dijete, a Edwardsu su trebale dvije godine da prizna očinstvo. Iako gotovo na samrti, njegova je supruga tada podnijela zahtjev za razvod braka.

No, Edwards se nije izvukao iz problema jer se suočio s optužbama da je novac prikupljen za potrebe kampanje protuzakonito koristio kako bi zataškao svoju ljubavnu aferu. Prijetilo mu je 30 godina zatvora, no porota nije mogla donijeti jednoglasnu odluku po ključnim točkama optužnice pa je naređeno ponavljanje suđenja. U konačnici je tužiteljstvo odustalo od optužbi te je Edwards danas slobodan čovjek, ali i politički mrtvac.

4. David Petraeus

Odlikovani general s četiri zvjezdice, svojedobno glavni zapovjednik svih američkih vojnika u Iraku i NATO-ovih u Afganistanu, često ga se spominjalo kao mogućeg republikanskog kandidata za predsjednika. Po povratku iz Afganistana, Barack Obama ga je u rujnu 2011. imenovao za direktora CIA-e.

No, mandat na čelu obavještajne zajednice naprasno je prekinut u studenome 2012. Petraeus je podnio, a Obama odmah prihvatio njegovu ostavku zbog tajnovite izvanbračne afere sa svojom biografkinjom Paulom Broadwell.

General i Paula, inače djelatna vojna osoba, u vezu su stupili kada je on već imenovan za direktora CIA-e, a sve je prekinuto tijekom ljeta 2012., kada je Petraeus doznao da Paula jednoj njegovoj obiteljskoj prijateljici šalje prijeteće emailove.

Pokrenuta je istraga u koju se uključio i FBI, a kada se u aferi počelo spominjati i ime nekadašnjeg Petraeusova zamjenika u Afganistanu Johna Allena, koji je sa spomenutom prijateljicom koja je primala prijetnje razmjenjivao desetke tisuća emailova, pale su ostavka i javna isprika. Istraga zasad nije rezultirala nikakvim optužnicama.

5. Mark Sanford

Tadašnji guverner Južne Karoline netragom je nestao 18. lipnja 2009. godine. Nije ga bilo punih šest dana, nakon kojih je na izvanrednoj press konferenciji na rubu suza priznao da je bio u Buenos Airesu kod ljubavnice. Supruga, s kojom je imao četiri sina, ubrzo ga je ostavila, a on je sljedećih nekoliko mjeseci jedva uspio spasiti političku karijeru.

 

Izvukao se od opoziva s dužnosti, koji mu je prijetio jer je kartu za let do Argentine platio novcem poreznih obveznika, a prije nekoliko je mjeseci uspio ući u Zastupnički dom američkog Kongresa.

6. John Ensign

Bivši senator iz Nevade u lipnju 2009. priznao je na konferenciji za novinare da je tijekom 2007. i 2008. suprugu varao sa Cynthiom Hampton, ženom svog najboljeg prijatelja Douglasa. Kazao je tada da je to najgora stvar koju je učinio u životu.

Čim je afera razotkrivena unutar dviju obitelji, Ensign je učinio sve ne bi li je zataškao. Hamptonove, dotad visokopozicionirane članove svog izbornog stožera, najurio je s radnih mjesta te im je, u zamjenu za šutnju, preko svojih bogatih roditelja isplatio neoporezivi 'dar' od 96.000 dolara. Plan mu se u konačnici izjalovio jer su se Hamptonovi javili medijima pa je Ensign bio prisiljen priznati aferu.

Sljedeće dvije godine bio je pod lupom senatskog Etičkog povjerenstva, ali i istražitelja zbog spornog 'dara' i niza drugih protuzakonitih poteza. Na kraju je osramoćen početkom svibnja 2011. dao ostavku.

7. David Vitter

I danas aktualni senator Louisiane našao se u središtu pažnje kada je u srpnju 2007. godine njegov telefonski broj pronađen na popisu kontakata tvrtke koja je pod vodstvom famozne 'D.C. Madam' u Washingtonu organizirala prostituciju. Inače poznat po javnom promicanju konzervativnih obiteljskih vrijednosti, republikanac Vitter je medijima priznao 'počinjenje grijeha', ali ostavku nije ponudio.

 Nije imao ni problema sa zakonom, s obzirom da je 2007. u njegovom slučaju već bila nastupila zastara. Zanimljivo je da je jedno vrijeme postojala ideja da Vitter u tandemu s osramoćenim kolegom iz Nevade Johnom Ensignom pokuša krenuti u utrku za predsjednika SAD-a kao potpredsjednički kandidat.

8. Larry Craig

Bivši senator savezne države Idaho, poznat kao konzervativac koji se u više navrata protivio donošenju zakona kojima bi se u raznim sferama života dokinulo diskriminaciju homoseksualaca, tijekom ljetnih mjeseci 2007. godine našao se u gay-skandalu. U lipnju je ušao u WC na aerodromu u Minneapolisu te je muškarcu u susjednoj kabini dao znak da želi seks.

Igrom slučaja taj je muškarac bio policajac u civilu, koji je senatora na mjestu uhitio. Craig se na obližnjem sudu nagodio s tužiteljstvom koje je, u zamjenu za priznanje, prekršaj umjesto 'bludne radnje' okarakteriziralo kao 'nedolično ponašanje'.

Sve je u javnost izašlo tek nekoliko mjeseci kasnije. Craig je u jednom od prvih istupa najavio ostavku da bi već nekoliko dana kasnije od nje odustao, a bezuspješno je pokušao osporiti i svoju nagodbu s tužiteljstvom. U više je navrata opovrgavao da je gay, a nakon isteka mandata nije se kandidirao za novu političku dužnost.

 

9. Barney Frank

Prvi javno deklarirani homoseksualac u Zastupničkom domu američkog Kongresa Barney Frank tijekom godina je stekao ugled stručnjaka za financije s kojim se najlakše kvalitetno i argumentirano posvađati, a upravo je ta osobina u sjenu bacila skandal u kojem se našao još 1989. godine.

Frank je tada stupio u ljubavnu avanturu s mladićem koji se bavio prostitucijom. Pozvao ga je da živi s njim, naivno misleći da će ga tako odvratiti od prodavanja vlastitog tijela. Prevario se - momak je nastavio 'posao' obavljati iz njegova stana, sve navodno bez Frankova znanja.

Kada je sve isplivalo u javnost, Frank je sam tražio istragu protiv sebe, kako bi dokazao da nije imao pojma što se zbiva dok ga nije bilo u stanu. U tome je nakon 10 mjeseci i uspio, no dobio je ukor kongresnog Etičkog povjerenstva jer je tada već bivšem dečku sredio da ne mora platiti 33 parkirne kazne.

10. Herman Cain

Jedan od osebujnijih republikanaca, član pokreta Tea Party, pokušao je postati kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD-a.

Iako mu isprva nije išlo loše, svi su mu planovi do kraja 2011. pali u vodu jer su ga za seksualno napastovanje optužile četiri žene, a javila se i peta koja je tvrdila da mu je već 13 godina ljubavnica.

Cain se prvo izvlačio da pojma nema o čemu sve te žene govore da bi ipak priznao kako je s barem dvjema sklopio izvansudske nagodbe.

 

Sve je to bilo dovoljno da odvrati birače od sebe te je početkom prosinca 2011. obustavio svoju kampanju.

11. Gary Hart

Dugogodišnji senator savezne države Colorado u drugom je pokušaju osvajanja nominacije za kandidata Demokratske stranke na predsjedničkim izborima održanima 1988. godine politički posrnuo zbog izvanbračne afere s tada 29-godišnjom manekenkom Donnom Rice.

Na početku kampanje 1987. godine na glasine o aferi samo je odmahivao rukom, medije je čak pozivao da ga slobodno prate u stopu obećavajući im da će im biti dosadno jer neće ništa pronaći. Mediji su njegov poziv prihvatili i ubrzo ga uhvatili.

Prvo je Donna viđena i snimljena kako u kasnim večernjim satima izlazi iz njegove kuće da bi već nekoliko dana kasnije Hart bio viđen kako se s istom djevojkom zabavlja na jahti 'Majmunska posla'. Nedugo potom Donna je snimljena kako mu sjedi u krilu na obližnjem lučkom doku.

Sve se ovo dogodilo unutar jednog tjedna, nakon čega je Hart pao s prvog na posljednje mjesto u anketama. Privremeno je prekinuo kampanju, ali se vratio na prvim predizborima na kojima je osvojio tek 4 posto podrške, što je označilo njegov kraj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene