Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Tko ga je ubio i zašto?

10 najluđih teorija zavjere o atentatu na Johna F. Kennedyja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službena verzija atentata na Johna F. Kennedyja često je osporavana, a tijekom desetljeća pojavile su se brojne teorije zavjera.

U petak se diljem Sjedinjenih Država obilježava 50. obljetnica atentata na predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Poznat je kao jedan od najomiljenijih predsjednika među Amerikancima, ali posljednjih 50 godina često ga spominju i u kontekstu teorija zavjera o načinu na koji je ubijen.

Pročitajte i ovo Kennedyjevi (Foto: Dnevnik.hr) BIDEN IMA OBJAŠNJENJE Odgađaju skidanje tajnosti s arhiva o ubojstvu JFK-a: "Agencije su predložile...ja vas uvjeravam da će se to ostvariti" Slika nije dostupna Prvi put u javnosti VIDEO OTKRIVENO PISMO: Evo što je Jackie Kennedy napisala udovici policajca ubijenog kad i JFK

>> Ubijen je prije 50 godina, cijela mu Amerika odaje počast

Već su mnogo puta ispričane priče da su sve organizirali mafijaši, CIA ili Fidel Castro, a u nastavku slijedi popis deset najluđih teorija o tome tko je ubio 35. predsjednika Amerike, a koje je izdvojio britanski Independent.

10. Vozač predsjedničke limuzine

U svojoj knjizi objavljenoj 1991. godine teoretičar zavjera William Cooper tvrdi da je atentat počinio vozač Kennedyjeve limuzine, agent tajne službe William Greer. Napisao je da je došao u posjed tajne snimke na kojoj se navodno vidi kako Greer Kennedyja ubija nekakvom napravom koju su izradili vanzemaljci iz Trilaterale.

Razlog ubojstva krio se, prema Cooperu, u Kennedyjevoj namjeri da svjetskoj javnosti obznani kako vanzemaljci upravo pokušavaju preuzeti kontrolu nad planetom.

Cooper je tu 'tajnu' snimku i objavio i na njoj se uistinu vidi Greera kako se u dva navrata okreće prema stražnjem sjedištu, no brojne su analize pokazale da je zapravo riječ o 'lažnjaku', najvećim dijelom prerađenom iz snimke Abrahama Zaprudera, koji je svojom privatnom kamerom sasvim slučajno snimio atentat.

9. Agent tajne službe

U knjizi 'Smrtonosna greška: Hitac koji je ubio JFK-a' autor Bonar Menninger iznosi teoriju prema kojoj je za smrt JFK-a odgovoran tajni agent George Hickey, koji se vozio u jednom od automobila u pratnji predsjedničke limuzine. Prema detaljno razrađenoj teoriji, Hickey je prema prvom čovjeku SAD-a zapucao slučajno, nakon što se vozilo naglo zaustavilo.

8. Čovjek s kišobranom

Louie Steven Witt, poznat i kao Čovjek s kišobranom, sasvim se slučajno našao u jednom kadru Zapruderove snimke atentata, a 'uhvatilo' ga je i nekoliko drugih kamera kako stoji pored autoceste u blizini mjesta gdje je izvršen atentat.

Iako je vrijeme 22. studenoga 1963. bilo suho i sunčano, Witt je u ruci držao veliki crni kišobran. Pojavila su se tumačenja da je time dao tajni znak atentatorima, a nagađalo se da je kišobran zapravo bio prikriveno oružje te da je Witt bio atentator.

Kasnije se pokazalo da je kišobran zapravo ponio u znak prosvjeda protiv Kennedyjeva oca, koji je davao podršku britanskom premijeru Nevilleu Chamberlainu u popuštanju njemačkim nacistima. Chamberlain je u javnosti često nosio crni kišobran.

7. Masoni

Kennedyjev potpredsjednik Lyndon B. Johnson navodno je bio mason, baš kao i Gerald Ford, budući predsjednik SAD-a te član Warrenove komisije koja je istraživala ubojstvo.

Odmah su se pojavila nagađanja da su za atentat odgovorni slobodni zidari. No, dokaza za ovu teoriju nema.

6. Lyndon Johnson

Odvjetnik iz Arizone Craig Zirbel napisao je dvije knjige u kojima tvrdi da je atentat isplanirao Kennedyjev potpredsjednik. Tvrdi da je to jedina osoba koja je istovremeno imala i motiv i resurse i priliku za osmišljavanje i realizaciju ubojstva.

U jednoj od knjiga piše da je Johnson imao brojne privatne i političke nesuglasice s Kennedyjem, a da je njegovu odluku o realizaciji zločina dodatno ubrzala želja da se u Bijelu kuću useli prije nego bude prestar.

5. Joe DiMaggio

Priča prema kojoj je iza atentata na Kennedyja stajao slavni igrač bejzbola Joe DiMaggio prvi se put pojavila u jednom stripu, no na nju su se ubrzo navukli i teoretičari zavjera.

DiMaggio je navodno predsjednika htio ubiti kako bi mu se osvetio jer je on, opet navodno, naredio ubojstvo njegove bivše supruge i svoje ljubavnice Marilyn Monroe.

4. Federalne rezerve

Novinar i autor brojnih teorija zavjere Jim Marrs u svojoj knjizi tvrdi da je atentat na JFK-a naredio netko iz američke centralne novčarske institucije. Motiv je navodno bila Kennedyjeva uredba broj 11110, kojom se ograničavaju ovlasti Federalnih rezervi.

Iako se često navodi da je spomenutu uredbu poništio Kennedyjev potpredsjednik i nasljednik Lyndon Johnson, ona je zapravo na snazi ostala sve do 1987. godine.

Marrsovo je teoretiziranje dijelom poslužilo Oliveru Stoneu kao inspiracija za film 'JFK'.

3. Coca-cola

Jedna od bizarnijih teorija je da je Lee Harvey Oswald predsjednika SAD-a ubio zbog mentalnog poremećaja nastalog zbog njegove ovisnosti o rafiniranom šećeru.

Tobožnji dokaz za to je činjenica da je ubojica odmah nakon počinjenja zločina popio nešto Coca-cole.

2. Jackie Kennedy

Teoretičari zavjera često spominju kadar Zapruderove snimke koji pokazuje oblačić dima s lijeve strane Kennedyjeve glave. S obzirom da ni predsjednik ni prva dama u limuzini nisu pušili cigaretu, teoretičari su zaključili da je dim nastao uslijed eksplozije nepoznate naprave.

Teorija nadalje govori da je iza svega stajala Jackie, koja je navodno svog supruga dala ubiti u suradnji s Johnom Connallyjem, tadašnjim guvernerom Teksasa, koji je u pucnjavi u Dallasu i sam ozlijeđen.

1. Ubijen jer se zanimao za vanzemaljce

Istraživač paranormalnoga William Lester je prije nekoliko godina objavio knjigu u kojoj tvrdi da dokumenti CIA-e, koje je dobio na temelju američkog zakona o pravu na pristup informacijama, pokazuju da je Kennedy samo deset dana prije atentata tražio tajne dokumente o NLO-ima.

Podršku ovoj teoriji dali su brojni 'ufolozi', ali autentičnost Lesterovih dokumenata nije dokazana pa samim time i teorija stoji na staklenim nogama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene