Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanje

Ubijen je prije 50 godina, cijela mu Amerika odaje počast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije točno pola stoljeća u Dallasu je ubijen 35. američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy.

Minutom šutnje u cijeloj zemlji te svečanošću u Dallasu, gdje su odjeknula zvona, SAD obilježava smrt Johna F. Kennedyja, ubijenog prije 50 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Detalji knjige o čuvenom redatelju PRIZNANJE NA SAMRTI KOJE BI MOGLO PROMIJENITI POVIJEST Tko je doista ubio Johna F. Kennedyja Slika nije dostupna Objavljeno u knjizi 53 GODINE KASNIJE Nova teorija o atentatu na Johna Kennedyja

U 12:30 sati po lokalnom vremenu (18:30 po srednjoeuropskom), minuta šutnje popraćena zvonima crkvi u Dallasu obilježila je točan trenutak kada je 35. predsjednik SAD-a 22. studenoga 1963. pao pod hitcima Leeja Harveyja Oswalda.

'Mit o Kennedyju', zauvijek mladom, lijepom i prvom u potpunosti modernom predsjedniku, u srcu Amerikanaca ostaje neokaljan i pola stoljeća kasnije nakon njegove tragične smrti. Tri četvrtine njih smješta 'JFK-ja' na čelo liste modernih američkih čelnika koji će ostati zabilježeni u povijesti kao 'iznimni', ispred Ronalda Reagana i Billa Clintona, pokazalo je ispitivanje Gallupa.

>> Jackie Kennedy: Najtužniji ružičasti kostim koji je obilježio povijest

John F. Kennedy, rođen u bogatoj i utjecajnoj obitelji iz Bostona, bio je najmlađi izabrani predsjednik i prvi katolički predsjednik.

Od njegova tragično skraćena mandata, povijest se sjeća njegove odlučnosti u sukobu sa Sovjetskim Savezom tijekom 'raketne krize', neuspjeha iz Zaljeva svinja, neuspješnog iskrcavanja protivnika na Kubi te pokretanje programa Apollo radi slanja Amerikanca na Mjesec.

Njegovo 'Ich bin ein Berliner' u Berlinu podijeljenom između Istoka i Zapada i 'Ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas, nego što možete vi učiniti za svoju zemlju', rečenica izgovorena na dan njegove inauguracije, upisani su u pamćenje ljudi diljem svijeta.

Grad Dallas, nazvan 'gradom mržnje' zbog atentata, trebao bi organizirati svečanost od sat vremena na Dealey Plazi, popraćenu čitanjem odlomaka govora predsjednika, molitvama i glazbom u izvedbi mornarice. Vojni zrakoplovi potom bi trebali nadlijetati grad.

>> Pet mitova o J.F. Kennedyu za koje možda niste znali

U katedrali Sv. Mateja u Washingtonu održat će se misa dok će glavni grad ponovno doživjeti 'uživo' sate televizijskog pokrivanja ubojstva u Newseumu, muzeju medija.

Sve lokacije koje nose Kennedyjevo ime predvidjele su program obilježavanja, uključujući i minutu šutnje i glazbu u predsjedničkoj knjižnici JFK Library u Bostonu, odakle potječe obitelj te molitve na Sveučilištu JFK u Pleasant Hillu u Kaliforniji.

Vijenac će biti položen blizu njegove biste u Kennedy Centru, velikoj dvorani za priredbe u glavnom gradu koja nosi njegovo ime, a potom će se održati minuta šutnje.

U četvrtak su kongresmeni predložili rezoluciju kako bi se dan 29. svibnja, inače datum Kenedyjeva rođenja, proglasio 'danom sjećanja'.

Predsjednik Barack Obama položio je u srijedu vijenac s plavim i bijelim cvijećem na Kennedyjevu grobnicu. Nekoliko sati kasnije, na svečanosti, pozdravio je 'trijezni i uvjereni idealizam' JFK-ja koji 'nas podsjeća da imamo moć mijenjanja ove zemlje'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene