Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan signal

10 europskih zemalja prvi put aktiviralo obrambenu klauzulu: Uskoro počinje raspoređivanje ratnih brodova

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon nekoliko incidenata u sjevernim vodama deset sjevernoeuropskih država koje tvore Združene ekspedicijske snage (JEF) povuklo je važan potez.

Združene ekspedicijske snage (JEF), koje su usredotočene na operativnu obranu u sjevernoj Europi, odlučile su aktivirati obrambenu klauzulu koja omogućuje raspoređivanje dodatnih vojnih sredstava za zaštitu infrastrukture u Baltičkom moru.

Više pomorskih i zračnih kapaciteta bit će raspoređeno u srcu regije kako bi se pomoglo u zaštiti ključne podvodne infrastrukture, rekli su ministri obrane deset zemalja u izjavi.

"Ovo je prvi put da je JEF aktivirao obrambenu klauzulu", naveli su i naznačili da će njihove aktivnosti započeti početkom prosinca.

JEF je koalicija deset zemalja predvođenih Ujedinjenim Kraljevstvom, a uključuje Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Latviju, Litvu, Nizozemsku, Norvešku i Švedsku.

Signal Rusiji

"Oko 20 ratnih brodova bit će raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u područjima sjevernog Atlantika kako bi se uzela u obzir sigurnosna situacija i bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura", rekao je švedski ministar obrane Pal Jonson, prenosi Euronews.

Rekao je da je jačanje vojne sile potrebno kako bi se suočili s vrlo ozbiljnom sigurnosnom situacijom u svijetu, a posebno u svom susjedstvu: "Moramo biti sposobni izvesti ovu vrstu operacije kako bismo obranili svoju vitalnu infrastrukturu, ali i kako bismo poslali signal Rusiji."

Pročitajte i ovo Ilustracija Ne nasjedajte Banka poslala važno upozorenje svim korisnicima: "Nikada nećemo to tražiti"

Pročitajte i ovo Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? Imaju rak, no novi šok tek slijedi: "Na terapiju se čeka i do pet mjeseci, pa odustaju od liječenja. Neki su umrli dok su čekali prvi pregled"

Ovaj potez dolazi nakon nekoliko incidenata u sjevernim vodama.

Zemlje JEF-a složile su se u listopadu da pojačaju sigurnost u Baltičkom moru nakon što je finski podvodni plinovod zatvoren zbog curenja uzrokovanog vanjskim djelovanjem.

Finska policija na kraju je zaključila da je štetu uzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda koji je napustio to područje.

No taj je incident pobudio nagađanja i digao živce. U rujnu 2022. prekinuti su cjevovodi Nord Streama koji transportiraju ruski plin u zapadnu Europu preko Baltičkog mora, usred sukoba s Moskvom zbog rata u Ukrajini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene