Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Slučaj Mourinho: Odlaze Drogba, Carvalho, Lampard, Essien...?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Chelsea bi se nakon iznenadnog odlaska Josea Mourinha mogao suočiti s poteškoćama da zadrži nekoliko najboljih igrača. Didier Drogba navodno je toliko ljut i uznemiren Portugalčevim odlaskom da također želi otići, a slično razmišljaju i Ricardo Carvalho, Florent Malouda, Michael Essien, Paulo Ferreira i Frank Lampard.

"Ovo je vrlo tužan dan za mene i cijelu momčad. Imao sam odličnu ponudu od Real Madrida, a ostao sam samo zbog Mourinha. Za mene nema sumnje - on je najbolji trener na svijetu i ne mogu vjerovati da smo ostali bez njega. Nisam mislio da će napustiti Chelsea prije nego obavi posao do kraja, tj. postigne sve što si je zacrtao. To je prvi put da je učinio takvo nešto i siguran sam da mu je bila jako teško. On zaista voli Chelsea", rekao je branič Ricardo Carvalho. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mourinho: Vraćam se u Englesku! Slika nije dostupna Tevez u Real, Schwainsteiger u Juve?

"Pridružio sam se Chelseau upravo zbog svog prvog sastanka s Mourinhom", dodao je Florent Malouda koji je u londonski klub stigao ovog ljeta iz francuskog prvoligaša Lyona.

A reprezentativac Obale Bjelokosti Didier Drogba navodno je toliko ljut i uznemiren zbog Portugalčeva odlaska da i sam razmišlja o istom. Neki mediji izvještavaju da je Drogba na jučerašnjem treningu bio na rubu suza kada se Portugalac došao pozdraviti s igračima. Tu bi se mogla otvoriti prilika za Milan koji već duže vrijeme 'vreba' 29-godišnjeg napadača Bluesa koji je prošle godine bio vodeći strijelac kluba sa 33 pogotka. 

Michael Essien i Paulo Ferreira, koje je u klub obojicu doveo upravo Mourinho, također preispituju svoju budućnost na Stamford Bridgeu. Veliki upitnik nadvio se i nad Franka Lamparda koji je bio jedan od Mourinhovih miljenika. Već ranije se spekuliralo da bi ga Portugalac mogao povući sa sobom u Španjolsku, no kako je Mourinho ostao u klubu, te su spekulacije pomalo pale u zaborav. No, sada stvari stoje drugačije - Lampardu je ostao samo 21 mjesec do isteka ugovora, a pregovori o novom su 'zamrznuti'.

>> Mourinho i Lampard u 'paketu' u Real?

"Ova me je vijest pogodila poput bombe. Nikada nisam mislio da ćemo ostati bez trenera niti dva mjeseca nakon početka sezone. Vidjelo se da je pod velikim pritiskom, ali ipak je bio samouvjeren kao i uvijek. Vijest mi je javio suigrač SMS-om. Ne poznajem novog trenera, ali neće mu biti lako jer će ga navijači i mediji uvijek uspoređivati s Mourinhom", rekao je veteran Claude Makelele, kojeg je u Chelsea doveo Portugalčev prethodnik Claudio Ranieri. 

A sam Mourinho, koji je u srijedu navečer iznenada napustio trenersku klupu londonskog kluba, izjavio je da će uvijek imati lijepe uspomene na vrijeme provedeno u Londonu.

"Vrlo sam ponosan na posao u Chelseau i mislim da je moja odluka da u svibnju 2004. dođem u Englesku bila odlična. Bio je to predivan i vrlo 'bogat' dio moje karijere. Želim zahvaliti navijačima na našoj, kako vjerujem, 'beskonačnoj ljubavnoj priči'. Igračima želim uspjehe kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu. U svoje, ali i u ime svoje supruge i djece zahvaljujem i učiteljima u školi, te mnogobrojnim prijateljima", rekao je Mourinho te dodao da neće dugo uživati u neradu. 

"Očekujem telefonske pozive. Iako želim uživati u životu, želim i raditi. No, neću žuriti s odlukom", rekao je kontroverzni Portugalac kojeg već povezuju s raznim klubovima, ali i reprezentacijama. Portugalski mediji naime, spekuliraju da bi se 'veliki Jose' mogao na velika vrata vratiti u Portugal, i to u reprezentaciju. Naime, sadašnji je izbornik Luiz Felipe Scolari suspendiran na 4 utakmice nakon što je na kvalifikacijskoj utakmici za EURO 2008. udario Srbina Ivicu Dragutinovića.

Tomu u prilog ide i izjava jednog Mourinhovog obiteljskog prijatelja koji tvrdi da mu je Portugalac rekao kako se vraća u domovinu radi razgovara s Portugalskim nogometnim savezom. Isti izvor tvrdi da je Mourinho jučer ujutro na treningu rekao igračima Chelsea da će raditi za portugalsku nacionalnu vrstu u roku od 48 sati.

>> Kladionice: Mourinho preuzima Portugal ili Barcelonu

U prošlosti se Mourinho povezivao s mnogim klubovima, uključujući Real Madrid i milanski Inter, a engleski mediji su ga brzo 'ubacili' u Tottenham Spurse na mjesto Martina Jola koji je već duže vrijeme na 'ledu'. No, Jol, koji je ipak 'zaradio' neke bodove kod uprave Spursa jučerašnjom pobjedom od 6:1 protiv ciparskog Anorthosisa u prvom kolu Kupa UEFA, imao je samo riječi hvale za Mourinha.

"On je veliki čovjek i veliki trener. Mislio je da je 'The Special One', a u njegovu slučaju to je vjerojatno i istina. Uvijek sam ga volio gledati. Ima karakter i žao mi je što više nije na klupi Chelsea. Nadam se da će ostati u Engleskoj, no ako i neće, svaka mu čast jer je navijačima Bluesa dao puno zarloga za zadovoljstvo", rekao je Jol. 

A upravo navijači i jesu najviše zapanjeni Mourinhovim odlaskom. Mnogi od njih jučer navečer okupili su se na Stamford Bridgeu i vikali "Dovedite ga nazad", nosili su i transparente s natpisima "Mourinho - jednostavno najbolji".

Iz Chelsea je pak, u međuvremenu u javnost pušteno otvoreno pismo u kojem se navijačima objašnjavaju razlozi Mourinhova iznenadnog odlaska.

"Vodstvo Chelsea i svi u klubu cijene Vaše strpljenje i razumijevanje. Osjećamo dužnost objasniti razloge odlaska Josea Mourinha, baš kao i što želimo naglasiti njegov velik doprinos engleskom nogometu. Ranije smo objavili da je do razlaza došlo sporazumnim raskidom ugovora. Ključna je riječ sporuazmnno, dakle Mourinho nije dao otkaz, niti je otpušten. No, očigledno je da su odnosi između vodstva kluba i trenera došli do točke gdje nema povratka unatoč višemjesečnom trudu obiju strana da se prevladaju problemi", navodi se u priopćenju londonskog kluba.

"Do razlaza je došlo jer vjerujemo da su nesuglasice počele utjecati na igrače, što su potkrijepili i slabi rezultati na početku sezone. Nismo željeli nastavak takve situacije, niti daljnji negativan utjecaj na klub. Dugoročne ambicije Bluesa ostaju nepromijenjene, a imenovanje Avrama Granta i Stevea Clarkea idu upravo u tom smjeru. Također, moramo reći da je Jose očinio mnogo za Chelsea. On je bio najuspješniji trener kojeg je klub ikada imao i stoga i zaslužuje svoje mjesto u klupskoj povijesti. On je zaslužan što je klub stigao tu gdje je danas, bok uz bok s vodećim momčadima iz Europe i svijeta", dodaje se u priopćenju.

A kako o Mourinhovu odlasku svi imaju neko mišljenje, javio se i nekadašnji izbornik engleske vrste Graham Taylor. On vjeruje da je 'početak kraja' Portugalčeva boravka na Stamford Bridgeu započeo s dolaskom Michaela Ballacka i Andrija Ševčenka koji su u Chelsea stigli na zahtjev Romana Abramoviča, a s čime se Mourinho nije slagao. 

"Jednom kada treneru oduzmete autoritet u dovođenju novih igrača, tada sve ide nizbrdo. On ih nije želio i samo su mu poremetili ravnotežu. Vjerojatno se zato i nisu dobro uklopili u momčad", smatra Taylor. 

>> Reakcije na Mourinhov odlazak

I trener Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson smatra da je  Mourinho bio pod prevelikim pritiskom od strane kluba. Sir Alex smatra da su u Chelseau pred Portugalca postavili nerealne i smiješne zahtjeve. Primjerice, izvršni direktor kluba Peter Kenyon je ranije ovaj tjedan izjavio da od Mourinha očekuju da u idućih 6 godina osvoji dva naslova prvaka Europe. 

"To je nevjerojatno, stvoriti nekome takav pritisak da mora osvojiti dva europska naslova. Meni će svakako nedostajati sportski i verbalni dvoboji s portugalskim prgavcem. Samo ne znam što ću sada s portugalskim vinom?", našalio se trener Manchestera.

A Fergusonov asistent Carlos Queiroz, inače Mourinhov sunarodnjak, smatra da je problem možda ipak bio u Portugalčevu stavu. 

"Možda je njegov stav stvorio probleme. Stav prema novoj politici kluba olakšao mu je odluku da ode", rekao je Queiroz koji vjeruje da će Jose otići u Španjolsku. 

“Ne vjerujem da će ostati u Engleskoj jer najveći klubovi imaju stabilno vodstvo. Mislim da bi mu La Liga više odgovarala", smatra Quieroz. 

Trener Newcastlea Sam Allardyce Mourinhov je odlazak opisao kao 'velik gubitak’. 

“Nisam baš šokiran što je otišao, ali svakako će nam nedostajati. Pa što ako je znao i biti pomalo temperamentan?", rekao je Allardyce.

44-godišnji Mourinho, kojem je ugovor na Stamford Bridgeu trebao isteći tek 2010., prema nekim bi medijima trebao dobiti odštetu od oko 25 milijuna funti (oko 37 milijuna eura), neki pak izvještavaju o 20 milijuna, a neki o punoj 3-godišnjoj plaći uvećanoj za najmanje 50 posto. A kako je Portugalac godišnje zarađivao 5,2 milijuna funti iznos sasvim sigurno neće biti beznačajan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene