Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nokautiran (pre)Gordi Albion!!!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
“Horor na Wembleyu”, “Hrvatska okončala europski san,“Potonuli u blatu Wembleya”, “Kakav teren, takva momčad” samo su neki od naslova u engleskim medijima. No, baš svi, očekivano, traže krivca iako im je Slaven Bilić iskreno i jednostavnim riječnikom objasnio o čemu se radi: “Mi smo bolja momčad”.

Razlog tomu što se Engleska prvi puta od 1994. (kada se nisu uspjeli kvalificirati na Svjetsko prvenstvo) nije kvalificirala na neko važno natjecanje većina medija vide u izborniku Steveu McClarenu, neki u Engleskom nogometnom savezu, treći krivca traže u vrataru Scottu Carsonu, četvrti u cijeloj momčadi, no džabe im… 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Engleska: McClaren odbio dati ostavku Slika nije dostupna Video: Vatreni spremni za Engleze

Bilić: Bili smo predobri za vas

The Sun piše kako je Slaven Bilić izjavom “Mi smo toliko bolji od vas”, zapečatio budućnost Stevea McClarena dok je ovaj 'na koljenima' odlazio u svlačionicu.

“Večeras niste izgubili zbog taktike. Mi smo jednostavno bolja momčad. Divim se vašoj momčadi i igračima, ali moji dečki su puno bolji. Čitao sam u vašim novinama da niti jedan hrvatski reprezentativac ne bi startao kada bi bio član engleske reprezentacije. Ljudi, dajte se probudite! Samo manjak koncentracije nas je spriječio u daljnjem zabijanju pogodaka”, izjavio je nakon utakmice naš izbornik te dodao kako bi se odlično plaćene engleske zvijezde morale puno bolje nositi s velikim pritiskom.

BBC je prenio kako je Hrvatska u potpunosti zaslužila pobjedu svojom srčanom i poletnom igrom, ali i to da je takav rezultat zaslužila i Engleska kojoj je ovo bio jedan od najnesposobnijih nastupa ikad. Takav ishod će, kažu, sigurno eliminirati McClarena s mjesta zbornika, ali i da će mladi, 22-godišnji vratar Carson sigurno požaliti ako se ikada razveselio kako će i službeno debitirati za reprezentaciju umjesto Paula Robinsona - nakon 8. minute sigurno je poželio da ga proguta blato Wembleya, a samo 6. minuta kasnije želja se morala ponoviti. 

Iako je preuzeo krivicu Steve McClaren je odmah po završetku utkmice odbio dati ostavku. 

“Preuzimam odgovornost za ovo. Moj posao je bio kvalificirati nas i nisam uspio. No, sada ne želim razgovarati o svojoj budućnosti. Osjećamo (momčad) se isto kao i navijači, a vjerujte da znamo kako se osjećaju. Trebali ste vidjeti lica u svalačionici. Bili su užasno razočarani što su iznevjerili tolike ljude”, rekao je McClaren. 

Sami reprezentativci su po tom pitanju bili vrlo suzdržani, ali ipak i dalje podržavaju izbornika. 

"Ima našu punu podršku. Zaista je bilo lijepo raditi s njim i moramo preuzeti odgovornost kao kolektiv. Ne može samo on ponijeti sav teret", rekao je kapet John Terry koji jučer nije igrao zbog ozljede.

“Mi ne donosimo odluke, no vidjeli ste koliku je podršku dobio prošli tjedan. Vidjet ćemo što će biti”, rekao je bivši kapetan “Gordog Albiona” David Beckham koji jučer prvi puta od SP-a u Francuskoj 1998. nije startao u početnoj postavi. 

Beckham: Nema izgovora

“Moramo se sabrati od ovog. Moramo uzvratitit i dokazati da smo ponosni što nosimo ovaj dres. No, izgovora nemamo, nismo pobijedili”, rekao je nakon utakmice David Beckham te dodao kako želi i dalje igrati za reprezentaciju (jučer je ostvario svoj 99 nastup) i da ne vidi zašto to ne bi bilo moguće.

Neki mediji pak idu toliko daleko da se, osim pobjede nad ‘nogometnom supersilom’ Andorom (a koja je 173. na svijetu) od 5:0, ne mogu sjetiti niti jednog većeg uspona reprezentacije pod vodstvom McClarena.

>> Ruski mediji: 'Hvala vam Hrvatska!'

The Sun pak, donosi ocjenu igrača od 1 do 10, a zanimljivo je to da nitko od Engleza nije dobio ocjenu višu od 7-ice. A i ona je pripala samo Peteru Crouchu i Davidu Beckhamu.
Najgore su prošli Bridge (3), Barry (4), Lescott (4) i naravno, vratar Carson (4). Švedski je sudac također ocijenjen 7-icom, a zvijezda utakmice prema njihovu izboru bio je Ivica Olić - ocjena 8. 

The Daily Mail pak piše kako je kišobran možda i zaštitio McClarena od kiše, no ne i od ljutnje i razočaranja navijača, ni od ‘titule’ najgoreg izbornika Engleske svih vramena. I sasvim sigurno ne od otkaza nako što je ‘zlatnu generaciju’ gurnuo u propast, u blato Wembleya. Engleska je, piše Mail, bila uzdrmana baš kako je i predvidio Slaven Bilić. A ako je nakon prvog pogotka McClaren i pomislio da su startali najgore moguće, pogriješio je - Hrvatska je to odradila s lakoćom, kao da kupuje u Harrodsu, piše list. Obrušili su se i na sam Wembley, točnije travnjak, koji je dan ranije komentirao i Slaven Bilić. 

Mail dovodi u pitanje komecijalnu uporabu stadiona čiji je travnjak prije 3 tjedna doslovce nepovratno uništen nakon što se na njemu igrala NFL utakmica između Miami Dolphinsa i New York Giantsa.

Ipak kritike i Biliću

Ipak, drugi kolumnist Maila nije imao toliko hvale za jučerašnji podvig Hrvatske, pa tako piše da je za nekog tko je u subotu izgubio 2:0 od Makedonije, Slaven Bilić prilično omalovažavao igru Engleza i najskuplji travnjak na svijetu. 

>> Bilić: Ovaj travnjak nije ono po čemu je Wembley bio poznat

I sve te kritike dolaze od čovjeka kojeg je javnost 1998. osudila radi kršenja osnovnih sportskih principa - tada je, piše kolumnist Maila, zaslužio zgražanje svih u svijetu nogometa izvan granica Hrvatske. U polufinalu SP-a, na utakmici s Francuskom, Bilić se, pišu, u 16-ercu bacio na zemlju i glumom ishodio isključenje Laurenta Blanca.

No, možda su najzanimljiviji komentari čitatelja. Izdvajamo samo neke iz raznih listova:

1) Ne sjećam se da se ikada dogodilo da 11-orica igrača jednoj naciji donesu toliku sramotu….
2) Nije kriv samo izbornik, krivi su i igrači, a sve je počelo u Nogometnom savezu. Nikada nisu trebali na to mjesto postaviti McClarena. I trebali su ga otpustiti nakon utakmice u Rusiji. A igrači? Nikada nisu igrali gore..
3) Pa ovo je presmiješno. Iduće godine ćete morati igrati Sudoku za vrijeme Europskog prvenstva. Ili možda, navijati za Francuze… Sorry dečki… Idući put će biti bolje.. (U potpisu – Pozdrav iz Francuske)
4) Engleska je tamo gdje i treba biti – OUT
5) Odgovornost je sigurno na Cristianu Ronaldu…

>> Ispali s Eura, pa oživljavaju prvenstvo Velike Britanije?

Osim toga, mediji već spekularaju tko će preuzeti ‘vruću’ McClarenovu klupu. Kao favorit kladioničara spominje se trener Aston Ville Martin O'Neill koji je s tim poslom bio povezivan i nakon Svena Gorana Erikssona. Tu je još Jose Mourinho, koji bi, kako pišu, sigurno izabran na to mjesto da se pita običan puk. Izbornik Portugala, Brazilac Luiz Felipe Scolari također je (opet) jedna od opcija, a našli su se tu još i Alan Shearer i Sam Allardyce. 

A danas ujutro u 8:30 po lokalnom vremenu, započeo je sastanak Engleskog nogometnog saveza (na kojem se sasvim sigurno neće razgovarati o dresovima za Euro 2008.). Kasnije popodne Čelnike FA čeka put u Južnoafričku Republiku gdje se u nedjelju održava ždrijeb za Svjetsko prvenstvo 2010. Do ulaska u zrakoplov sigurno će se znati kako stvari stoje, no vrlo je izvjesno da Steve McClaren neće, kao što je trebao, biti u tom istom zrakoplovu.

>> McClarenu otkaz i 2,5 milijuna funti

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene