Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brazil, zemlja koja ima pet naslova svjetskih prvaka u nogometu, bit će domaćin Svjetskog prvenstva 2014. godine.


Brazil se i jedini kandidirao, a službena je potvrda stigla danas iz sjedišta FIFA-e u Zuerichu. 

Vezani članci Navijači Svako ima svoju omiljenu navijačku himnu, no pojavili su se i novi hitovi koji podižu atmosferu Slika nije dostupna Objavljena lista 'najsretnijih zemalja na Instagramu'! Evo gdje je Hrvatska

Zemlja "karioka" postala je tako peta u povijesti svjetskh prvenstava, s dva domaćinstva, najvećeg nogometnog natjecanja. 

To je peta zemlja koja je svjetsko prvenstvo u nogometu ugostila
dvaput, nakon Meksika (1970. i 1986.), Francuske (1938. i 1998.), Zapadne Njemačke/Njemačke (1974. i 2006.) i Italije (1934. i 1990.).

- Organiziranje svjetskog prvenstva je veliki zadatak i mi imamo puno više odgovornosti na našim ramenima nego kada smo došli ovdje. Ali organizirat ćemo svjetsko prvenstvo i sretan sam zbog toga, izjavio je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je bio nazočan u Zuerichu kada je FIFA proflasila svoju odluku.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je kazao da, iako je bila samo jedna zemlja kandidat, da je njegova organizacija imala težak zadatak dodijeliti prvenstvo Brazilu na kraju.

- To je bio stvarno veliki izazov jer je Brazil imao isti popis
odgovornosti i uvjeta koje mora ispuniti kao da je bilo više
kandidata, rekao je Blatter.

Brazil, koji je bio svjetski prvak u nogometu pet puta i jedina
zemlja koja je igrala na 18 prvenstava, zadnji je put ugostila
prvenstvo 1950. godine.

Osamnaest se gradova natjecalo za ugošćivanje utakmica, no prema FIFA-inom inspekcijskom izvješću objavljenom prošli tjedan, osam do deset gradova će biti domaćini utakmica svjetskog prvenstava.

Međutim, izvješće FIFA iako daje blagoslov brazilskoj kandidaturi
dodaje da ni jedan od stadiona ne odgovara njenim sigurnosnim standardima.

Među spomenutim stadionima je i Maracana u Rio de Janeiru, na kojoj je odigrano finale 1950. godine pred 199.000 gledatelja.