Cjepivo Sputnjik V
Cjepivo Sputnjik V Foto: Afp

Hrvatska je potvrdila da je zainteresirana za kupnju ruskog cjepiva Sputnjik V u skladu s propisima EU-a i zakonima RH, objavilo je u utorak navečer rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici i Twitter profilu.


Veleposlanstvo navodi da je u utorak održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je "potvrđeno kako je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnjik V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona RH".

"Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje da se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje zadržava određena razina slučajeva zaraze koronavirusom te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koje još nisu proučili epidemiolozi i koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku", piše u objavi na Facebooku.

2 ožujka 2021. je održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravlja...

Posted by Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj on Tuesday, March 2, 2021

Veleposlanstvo polazi od pretpostavke da se u borbi protiv koronavirusa "moraju udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dviju zemalja".

Objašnjenje iz Vlade

Glasnogovornik Vlade na naš je upit objasnio o čemu se točno radi. 

''Kako smo i najavili, Vlada je uspostavila inicijalne kontakte s ruskom stranom na način da su resori zdravstva i vanjskih poslova poslali određene upite i zahtjeve ruskoj strani u smislu traženja dokumentacije o cjepivu. O tome je ministar i danas razgovarao s ruskim veleposlanstvom, ništa drugo'', kazao je.

Sredinom veljače Nesterenko je rekao agenciji RIA Novosti da je veleposlanstvo u kontaktu sa službenim Zagrebom vezano uz pitanje opskrbe ruskim cjepivom protiv koronavirusa.

Iz veleposlanstva su ranije rekli da svakodnevno dobivaju upite hrvatskih građana o nabavi ruskog cjepiva.

"Postoje kontakti s hrvatskim vlastima, ali iz razumljivih razloga ne možemo otkrivati detalje s obzirom na osjetljivost teme", kazao je tada Nesterenko i dodao da svaka strana država mora odlučiti želi li kupiti cjepivo ruske proizvodnje.

Cjepivo, ilustracija Još jedna europska zemlja nabavlja Sputnjik: Naručili dva milijuna doza

Beroš je nakon njegove izjave rekao da je Hrvatska dogovorila s Rusijom suradnju oko nabave cjepiva, ali kako je na struci da nađe pravi put interventnog uvoza Sputnjika V.

Kazao je da bi bilo optimalno da glavna regulatorna agencija EMA (Europska agencija za lijekove) odobri to cjepivo, što ruska strana, navodno, očekuje u travnju.