U Varaždinskoj županiji, gdje se povijest stapa s okusima prošlosti, leži skrivena gastronomska riznica koja poziva na čarobno putovanje.
Ovdje gdje su svaki zalogaj i svaki gutljaj poput poglavlja u knjizi, eno-gastronomska baština postaje most između prošlosti i sadašnjosti, povezujući nas s načinima naših predaka i otkrivajući tajne koje čuvaju dušu ovog kraja.
Jeste li ikada čuli za slavnu tradiciju proizvodnje pjenušca koja je zasjala na brežuljcima Varaždinbrega? Davne 1859. godine, dr. Aleksandar Halter otvorio je jednu od prvih tvornica šampanjca izvan francuske regije Champagne, donoseći svijetu varaždinsku peninu. Halterov nagrađeni rad utemeljio je tradiciju varaždinskih vinskih umjetnosti.
Decanter
(Foto:
Foto: Arhiva Varaždinske županije)
Današnje renomirane vinarije varaždinskog kraja ne beru samo grožđe, već i međunarodna priznanja, poput Decanterom ovjenčanih vinarija Kopjar, Šafran, Koščak…
No gastronomska čarolija obuhvaća više od vina. Varaždinska županija još čuva zaboravljene okuse i recepte. Varaždinsko zelje, varaždinski klipič, vidovečki gibanik, kučanski koščičjak, mlinčani kolač, varaždinsko bučino ulje - sva ta jela nose u sebi priču generacija koje su njegovali tradiciju s ljubavlju i predanošću. Kroz okuse ovih autohtonih delicija, putujemo kroz vrijeme, proživljavajući prošla vremena na svojim nepcima.
Kučanski koščičjak
(Foto:
Foto: Siniša_Sović)
Varaždinsko bučino ulje
(Foto:
Foto: Vedran Šestak)
Gastronomska baština Varaždinske županije nije samo nostalgičan okus starih vremena, već i briga za budućnost. U svijetu gdje se sve više cijeni zdrava prehrana i ekološki održivi uzgoj, raste interes za biodinamičkom poljoprivrednom proizvodnjom. Mlade generacije poljoprivrednika prepoznaju važnost očuvanja prirodnih resursa i vraćaju se starim metodama koje poštuju ravnotežu između čovjeka i prirode.
Trnovečka makovnjača
(Foto:
Foto: Arhiva Varaždinske županije)
Varaždinski klipič
(Foto:
Foto: Siniša Sović)
Stoga, dok zaronite u šareni svijet okusa Varaždinske županije, ne samo da uživate u blagodatima prošlosti, već i podržavate održivu budućnost. Svaki zalogaj postaje čin ljubavi prema tradiciji i poštovanja prema prirodi, otvarajući vrata prema novim iskustvima i spajajući nas s duhom ovog prekrasnog kraja.
Pojedine su manifestacije posvećene i lokalnoj namirnici i autentičnoj pripremi, poput Dana vrganja i crnog tartufa u Novom Marofu ili radionicama tradicionalnog lepoglavskog mlinčanog „kolača“. Ali, možda je projekt „Okusi varaždinskog kraja“ nabolji način za doživjeti gastronomsku baštinu.
Toplička kupališna torta
(Foto:
Foto: Siniša Sović)
Dani vrganja Paka
(Foto:
Foto:TZG Novi Marof)
Tijekom cijele godine, 16 ugostiteljskih objekata na području županije je posvećeno prezentaciji autentične kuhinje s barem dva glavna jela s popisa gastronomske baštine i najmanje četiri vina varaždinske regije.
Restoran Bernarda -Varaždinske Toplice
(Foto:
Foto: Pointers produkcija)
Uživajte u mirisima i okusima Varaždinske županije i vratite se doma punog želuca i s puno gastro priča.
PR
(Foto:
PR)
PR
(Foto:
PR)