Godinu dana od potresa u Banovini obnova nema, zbog čega je taj dio Hrvatske i dalje razrušen. Ništa bolje nije ni u Zagrebu. Tamo gdje ima pomaka u obnovi - za njega su zaslužni sami ljudi.

Galerija Šteta od potresa u Zagrebu - 1 Šteta od potresa u Zagrebu - 2 Šteta od potresa u Zagrebu - 3 +0 Šteta od potresa u Zagrebu - 4

Viktorija Ćurić danas može ući u potpuno obnovljenu zgradu, a nakon potresa se radilo o zgradi s koje pada žbuka i koja je predstavljala opasnost i za stanare i za prolaznike na ulici. 2,5 milijuna kuna i gotovo dvije godine kasnije promjena se vidi na pročelju, ali i u stanovima.

"Suvlasnici u ovoj zgradi i ostalim zaštićenim zgradama ne smiju ništa poduzeti bez mnoštva zelenih žigova. Svoj posao, karijeru, obitelj, mi smo sve zaustavili i svakodnevno smo radili", rekla je Ćurić.

Kiosk u Puli - 2 Gradonačelnik komentirao bizarnu zabranu u Puli: "Poruka je jasna, želimo red u javnom prostoru"

Ona i suprug radili su u građevini pa su se brzo pokrenuli. Obnova je počela dvadesetak dana nakon potresa.

"Tako vam to ide u čovjekovoj psihi. Naviknu se nakon određenog vremena na te pukotine i oštećenja, čak će se naviknuti na srušene zgrade. To je grozno i zato sam ja tako brzo reagirala", rekla je.

Obnovu koči birokracija

S druge strane, država i dalje čeka, a tek se najavljuju pomaci u obnavljanju zelenih objekata. Potpisan je 171 ugovor, a prvi radovi očekuju se ovaj mjesec. Trebao bi biti olakšan povrat novca onima koji u obnovu krenu sami – umjesto osam, treba ispuniti tri obrasca. Inicijativa SOS Zagreb tvrdi da upravo birokracija koči obnovu.

"Da barem imamo pozitivnih primjera, onda bi ljudi osjetili nadu da je to moguće. Nemamo ništa što se na terenu događa i, nažalost, zakon je mrtvo slovo na papiru. Ako se netko ili nešto ne promijeni, neće se promijeniti ništa", rekla je Vedrana Likan iz spomenute inicijative.

Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša Otac nestalog mladića Mateja: "Trenirao je vaterpolo. Ne dolazi u obzir da bi pao u rijeku i da bi to dovelo do tragičnog ishoda"

Još više će se načekati oni s crvenim ili žutim naljepnicama. Doneseno je 26 odluka o rušenju, a 20 ih je srušeno. Četiri odluke donesene su o gradnji zamjenske kuće i 24 odluke donesene su o obnovi postojeće kuće ili zgrade. Međutim, sve je još u ranoj fazi projektiranja.

Dvjestotinjak građana koji čekaju obnovu još uvijek živi u hostelu Arena. Završen je natječaj za dodjelu gradskih stanova i uskoro će biti objavljena finalna lista. Nakon toga, rekle su gradske vlasti za Dnevnik Nove TV, prva preseljenja očekuju se ovaj mjesec.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju