Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobreno tek 29 zahtjeva

Devet mjeseci nakon potresa obnova u Zagrebu stoji: "Papirologija oko dimnjaka traje četiri mjeseca. Prvo trebamo napraviti plan kako će se sanirati, elaborati, pa Plinara…"

Aktualno Galerija Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 3 Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 3 Foto: DNEVNIK.hr Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 1 Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 1 Foto: DNEVNIK.hr Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 2 Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 2 Foto: DNEVNIK.hr Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 4 Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 5 Galerija 1/11 >>
Gotovo deset mjeseci nakon zagrebačkog potresa, tek je sada odobreno prvih 29 zahtjeva za hitnu naknadu štete. Riječ je o dvanaest tisuća kuna po kućanstvu za interventne popravke na krovovima i dimnjacima koje je premijer najavio još u svibnju prošle godine. Troma birokracija zadaje sve više muka Zagrepčanima.

U Đorđićevoj ulici, gdje je u zagrebačkom potresu poginula djevojčica, vrijeme kao da je stalo. Ruševina i dalje prijeti, kažu susjedi. Stalno se osipa. "Cigle, koje su sad na podu, to je od ovog petrinjskog jačeg potresa. Nitko ne reagira“, rekao nam je Miro Ptiček.

Pročitajte i ovo Obnova u Zagrebu sporo ide Za one koji još čekaju obnovu ova Zagrepčanka ima samo jednu poruku: "Da budu uporni i strpljivi. Ništa drugo" Šteta od potresa na zgradi - 1 Izgrađena tek jedna kuća Grad zaboravljen nakon potresa: "Neka se zamijene sa mnom, a ja sa svojom obitelji 10 dana u njihovim vilama"

Iz grada poručuju da je plan bio rušiti, ali sve su stopirali privatni vlasnici. Na više adresa nema zida koji nije napuknuo, a takvi su i suvlasnički odnosi već godinama. Gospođa Dina Kahrić ima problem s etažiranjem stana. To joj stvara problem kod prijave za obnovu.

"Imam problem sa susjedima. Ne mogu ishoditi dozvole i dokumentaciju sama, bez njihovih potpisa. Ja vas molim za pomoć. Ne znam koliko ima dokumenata, hrpe. Pogubila sam se koliko se toga traži", govori nam. Ministar Horvat novinare uvjerava u suprotno.

"Ja vas pozivam na kavu da vam pojasnim da to nije sedam strana teksta i devedeset dokumenata. Ne trebate vi danas dostavljati građevinsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta i rješenje o pravu građenja, i druge dokumente s kojima stječete pravo građenja, već je dovoljan jedan dokument", uvjerava Horvat.

"Papirologija nas zaokuplja mjesecima“

Ali da nije sve tako jednostavno, govori Davor Trnčević. Njegova zgrada u centru Zagreba poprilično je stradala u potresu. Masivni dimnjaci iščupali su krovište i nagnuli stubište. Sami je popravljaju. Hvali samo vatrogasce i Čistoću.

"Papirologija oko dimnjaka traje četiri mjeseca. Prvo trebamo napraviti plan kako će se dimnjaci sanirati, elaborati i nakon toga dolazi Plinara, koja dođe kad dođe", tvrdi.

U potresu su stradale tisuće zgrada i kuća, a predano je tek oko 160 zahtjeva za obnovu. Da nešto ne štima, i više je nego očito. Iz Grada, doznajemo, na teren šalju timove svojih zaposlenika koji će građanima pomagati u popunjavanju silnih formulara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene