Gotovo deset mjeseci nakon zagrebačkog potresa, tek je sada odobreno prvih 29 zahtjeva za hitnu naknadu štete. Riječ je o dvanaest tisuća kuna po kućanstvu za interventne popravke na krovovima i dimnjacima koje je premijer najavio još u svibnju prošle godine. Troma birokracija zadaje sve više muka Zagrepčanima.

Galerija Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 3 Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 1 Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 2 +7 Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 4

U Đorđićevoj ulici, gdje je u zagrebačkom potresu poginula djevojčica, vrijeme kao da je stalo. Ruševina i dalje prijeti, kažu susjedi. Stalno se osipa. "Cigle, koje su sad na podu, to je od ovog petrinjskog jačeg potresa. Nitko ne reagira“, rekao nam je Miro Ptiček.

Vezani članci Matea Ćorić Odluka o izgradnji prve kuće nakon potresa donesena prije devet mjeseci, ali do danas nema pomaka: "Umjesto temelja ovdje raste jedino - trava" SOS Zagreb - Građani za obnovu - 5 Jedanaest mjeseci od potresa glavni grad i dalje u kaosu: "Mi istražujemo što je pisac htio reći - u svakom članku Zakona o obnovi"

Iz grada poručuju da je plan bio rušiti, ali sve su stopirali privatni vlasnici. Na više adresa nema zida koji nije napuknuo, a takvi su i suvlasnički odnosi već godinama. Gospođa Dina Kahrić ima problem s etažiranjem stana. To joj stvara problem kod prijave za obnovu.

"Imam problem sa susjedima. Ne mogu ishoditi dozvole i dokumentaciju sama, bez njihovih potpisa. Ja vas molim za pomoć. Ne znam koliko ima dokumenata, hrpe. Pogubila sam se koliko se toga traži", govori nam. Ministar Horvat novinare uvjerava u suprotno.

"Ja vas pozivam na kavu da vam pojasnim da to nije sedam strana teksta i devedeset dokumenata. Ne trebate vi danas dostavljati građevinsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta i rješenje o pravu građenja, i druge dokumente s kojima stječete pravo građenja, već je dovoljan jedan dokument", uvjerava Horvat.

"Papirologija nas zaokuplja mjesecima“

Ali da nije sve tako jednostavno, govori Davor Trnčević. Njegova zgrada u centru Zagreba poprilično je stradala u potresu. Masivni dimnjaci iščupali su krovište i nagnuli stubište. Sami je popravljaju. Hvali samo vatrogasce i Čistoću.

"Papirologija oko dimnjaka traje četiri mjeseca. Prvo trebamo napraviti plan kako će se dimnjaci sanirati, elaborati i nakon toga dolazi Plinara, koja dođe kad dođe", tvrdi.

U potresu su stradale tisuće zgrada i kuća, a predano je tek oko 160 zahtjeva za obnovu. Da nešto ne štima, i više je nego očito. Iz Grada, doznajemo, na teren šalju timove svojih zaposlenika koji će građanima pomagati u popunjavanju silnih formulara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju