Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25 minuta iza ponoći

Susjedstvo zatresao jak potres: "Kao jaka eksplozija. Probudilo me iz sna, sve se treslo..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbiju je dvadesetak minuta nakon ponoći pogodio potres magnitude 3,9 stupnjeva prema Richteru s epicentrom kod Kragujevca.

Već nekoliko dana se trese područje oko Kragujevca u Srbiji, a posljednji jači potres dogodio se u noći s utorka na srijedu, 25 minuta nakon ponoći. Iako je prema prvotnim izvješćima procijenjeno da je potres jačine 4,1 stupnja prema Richteru, naknadno je Republički seizmološki zavod objavio da je magnituda iznosila 3,9 stupnjeva. 

Zasad nema prijavljenih šteta, a direktor Zavoda, Branko Dragičević, rekao je da je intenzitet u epicentru, koji je bio 10 kilometara južno od Kragujevca, procijenjen na V-VI stupnjeva Merkalijeve skale. 

Prema njegovim riječima, ovaj je potres mogao izazvati manja oštećenja na ranjivim objektima ili na onima koji nisu seizmički osigurani. Taj se potres osjetio i u drugim gradovima u Srbiji, poput Kraljeva, ali i Beograda, javlja Nova.rs.

Tijekom jutra seizmografi su zabilježili još jedan, slabiji potres od 2 stupnja prema Richteru, no njega stanovnici nisu osjetili. 

Pročitajte i ovo Što učiniti nakon potresa? Ne širite neprovjerene informacije ANIMACIJA Što nakon potresa? Pogledajte važne upute

Na stranici EMSC-a stanovnici područja koje je blizu epicentra uglavnom su prijavljivali snažnu detonaciju i podrhtavanje namještaja. "Probudilo me iz sna, u sobi se sve treslo", jedan je od komentara, dok nekoliko drugih svjedoči da im se učinilo kao da se dogodila jaka eksplozija. 

Pročitajte i ovo Što učiniti u slučaju potresa? SAVJETI ANIMACIJA Što učiniti u slučaju potresa?

Goran Rodić iz Građevinske direkcije Srbije za TV Prva je rekao da su novi objekti građeni tako da budu otporni na potrese od šest stupnjeva prema Richteru, no da je problem divlja gradnja. "Posebno ona u Beogradu, pitanje je jesu li građeni po propisima. Ne daj Bože da se dogodi neki jači potres, pitanje je što bi bilo. To je najveća opasnost"; rekao je Rodić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene