Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SEDMI DAN POTRAGE

Broj poginulih prešao 34.000: U pomoć Turskoj stiže veliki paket iz Katra, koristio se za Svjetsko nogometno prvenstvo

Sedmi je dan potrage za preživjelima nakon katastrofalnih potresa u Turskoj i Siriji. Šanse su sve slabije, spasioci očajnički osluškuju bilo kakav zvuk.

 

  • Broj mrtvih u Turskoj i Siriji prešao je 33.000
  • Sigurnosni problemi zadaju sve više muka spasilačkim ekipama
  • Gotovo 26 milijuna ljudi moglo bi biti pogođeno potresom koji je pogodio Tursku i Siriju
  • Spasioci još uvijek izvlače preživjele, ali šanse da će pronaći žive ljude sve su manje
  • Iscurila je snimka uhićenja Mehmeta Yaşara Coşkuna, izvođača radova zgrade koja je uništena u Hatayu
  • Papa Franjo je u nedjelju pozvao da se pruži "konkretna pomoć"

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

22:53 Broj mrtvih u Turskoj i Siriji nakon katastrofalnog potresa dosegao je najmanje 34.179.

22:14 Katar će navodno poslati 10.000 kontejnera i mobilnih kućica korištenih tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu u Tursku i Siriju. "S obzirom na hitne potrebe u Turskoj i Siriji, donijeli smo odluku da pošaljemo naše kontejnere i mobilne kućice u regiju, pružajući prijeko potrebnu i hitnu podršku građanima Turske i Sirije", rekao je katarski dužnosnik AFP-u, prenosi Sky News.

Mobilne kućice koristile su se nekoliko tjedana prošle godine kada je zemlja bila domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva. AFP je izvijestio da bi prva pošiljka trebala krenuti iz luke Doha za Tursku sutra, a daljnje isporuke očekuju se u narednim danima.

22:12 Turska i Sirija suočavaju se s ogromnom potrebom za humanitarnom pomoći, a djeca su najugroženija, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a. U videu pozivajući na donacije za pomoć žrtvama potresa, Catherine Russell je istaknula da su škole i medicinske ustanove uništene.

Turska i Sirija suočavaju se s "ogromnom" potrebom za humanitarnom pomoći, a djeca su "najugroženija", rekao je izvršna direktorica UNICEF-a. U videu pozivajući na donacije za pomoć žrtvama potresa, Catherine Russell je rekla da su škole i medicinske ustanove uništene.

22:08 Dobrotvorna organizacija za zaštitu životinja PETA UK šalje tim u Tursku da spasi preplašene pse i mačke nakon potresa.

Članica organizacije rekla je da sa sobom nose mnogo zaliha, uključujući hranu, sanduke i vodu. "Nemamo pojma što ćemo zateći kad tamo stignemo, ali plan je pomoći što većem broju životinja", kazala je.

Dobrotvorna organizacija za prava životinja Haytap već je poslala tim u zonu katastrofe, spašavajući razne životinje iz ruševina, uključujući pse i ovce.

Glasnogovornik organizacije rekao je da su primili tisuće poziva od uznemirenih vlasnika kućnih ljubimaca koji su tražili pomoć.

18:35 Još jedan zrakoplov Pakistan International Airlinesa (PIA) s pet tona robe za pomoć sletio je u nedjelju u Tursku.

"Državni zrakoplovni prijevoznik do sada je prevezao oko 72 tone humanitarne pomoći, osim što je zračnim prijevozom prebacio spasilački tim od 51 člana", rekao je glasnogovornik PIA-e Abdullah Hafeez Khan.

PIA je zajednički upravljala sa šest redovitih i dva posebna čarter leta za gradove Adanu i Istanbul u Turskoj i Damask, dodao je.

18:28 Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je da je Tursku pogodio još jedan potres, jačine 4,9 prema Richteru.

Kako su iz EMSC naveli na Twitteru, epicentar potresa bio je 21 kilometar od grada Hekimhana na istoku Turske.

18:25 Na društvenim se mrežama pojavila snimka provalije, koja se nakon potresa stvorila u Hatayu, jednom od najpogođenijih turskih gradova u potresu. Prizor možete pogledati >>OVDJE.

17:52 Iscurila je snimka uhićenja Mehmeta Yaşara Coşkuna, izvođača radova zgrade koja je uništena u Hatayu. Uhićen je u petak. Prema pisanju turskih medija, uhvaćen je u Istanbulu dok je pokušavao pobjeći iz zemlje.

16:48 Internetom se širi snimka iz bolnice u Gaziantepu, u Turskoj, na kojoj se vide dvije medicinske sestre kako u trenutku potresa dolaze bebama u inkubatorima kako bi ih pridržale. Video pogledajte >>OVDJE.

15:35 Potres magnitude 4,5 stupnjeva zabilježen je u istočnoj Turskoj, a dogodio se dva kilometara sjeveroistočno u pokrajini Adıyaman. Do potresa je došlo na dubini od pet kilometara. Danas je tijekom dana već zabilježen niz manjih potresa.

15:15 Turska novinska agencija Anadolu objavila je videa koje je snimio srednjoškolac Gurkan Ozturk dok je bio zarobljen ispod ruševina. Video pogledajte >>OVDJE.

15:07 Broj mrtvih u Turskoj i Siriji premašio je 33 tisuće - potvrđeno je da je samo u Turskoj umrlo 29.605 ljudi, a u Siriji su poginule još 3553 osobe. Time se ukupan broj mrtvih popeo na 33.158. Treba napomenuti i da tijekom vikenda nije bilo novih službenih informacija o sradalima u Siriji, ovo je zadnja brojka koja je objavljena.

14:32 Papa Franjo je u nedjelju pozvao da se pruži "konkretna pomoć" stanovništvu stradalom u razornom potresu u Turskoj i u Siriji u kojemu je poginulo više od 28.000 ljudi, istaknuvši da ih "ne smijemo zaboraviti".

"Budimo i dalje solidarni, u molitvi i u konkretnoj pomoći, sa stanovništvom stradalim u potresu u Turskoj i u Siriji", poručio je nakon molitve Angelusa nedjeljom na Trgu svetog Petra.

"Vidio sam (...) snimke te katastrofe, bol naroda koji trpe zbog potresa. Molimo za njih i nemojmo ih zaboraviti, razmislimo što možemo učiniti za njih", dodao je.

Sveti Otac je još u srijedu uputio poziv na međunarodnu solidarnost na općoj audijenciji: "Potičem sve da budu solidarni sa stanovnicima tih područja dijelom već izmučenih dugim ratom", rekao je.

14:23 Ravnateljstvo civilne zaštite na Twitteru je objavilo da je dostavljena materijalna pomoć u vidu opreme za zbrinjavanje stanovništva, hrane i medicinske opreme koju je Vlada RH uputila Turkoj. 

Iz zračne luke Etimesgut u Ankari pomoć će vojnim zrakoplovima biti dostavljena u Adanu, odakle će se distribuirati prema potrebama.

14:09 Izraelska ekipa spasilaca United Hatzalah napušta Tursku nakon šest dana zbog "značajnih sigurnosnih prijetnji".

Šef grupe Eli Pollack i potpredsjednik operacija Dov Maisel su u zajedničkom priopćenju ustvrdili da su "dobili informacije o konkretnoj prijetnji protiv izraelske delegacije i da se sigurnost osoblja mora staviti na prvo mjesto", izvijestio je CNN.

"Znali smo da postoji određena razina rizika kad smo poslali tim u na područje Turske koje graniči sa Sirijom, ali smo poduzeli potrebne korake da bismo umanjili prijetnje", stoji u zajedničkoj izjavi.

S druge strane, djelatnici izraelske skupine IsraAid još uvijek pomažu u akcijama spašavanja u Turskoj.

U Turskoj uhićeno 98 osoba

12:29 Dužnosnici u Turskoj rekli su u nedjelju da je izdano 113 naloga za uhićenje u vezi s izgradnjom zgrada koje su se u ponedjeljak srušile u potresu, a možda nisu trebale da su se poštivali sigurnosni standardi, prenosi BBC. Više čitajte >>OVDJE.

12:03 Turske sigurnosne službe u subotu su uhitile najmanje 98 osoba zbog sumnji za krađu u oštećenim zgradama, pljačke ili prevare.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

Pročitajte i ovo Spašavanje u Turskoj i Siriji Tuga u Turskoj Žena bila zatrpana 104 sata, izvukli su je ispod ruševina, ali dan kasnije preminula je u bolnici

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja nakon potresa u Turskoj Objavio pakistanski premijer "Veličanstven filantropski čin": Ušetao u tursko veleposlanstvo i donirao 30 milijuna dolara za žrtve potresa  

11:25 Izaslanik EU-a za Siriju Dan Stoenescu rekao je u nedjelju da nije pošteno optuživati Uniju da ne daje dovoljno pomoći Sirijcima.

Pošiljka od 30 tona humanitarne pomoći talijanske vlade, uključivo četiri ambulantna vozila i 13 paleta medicinske opreme, sletjela je u subotu u Bejrut na putu za Damask, kao dio prve europske pomoći za Siriju.

Dan Stoenescu rekao je Reutersu da su EU i njegove države članice prikupile više od 50 milijuna eura pomoći za potporu spasilačkim misijama i kao prvu pomoć, te za dijelove Sirije pod kontrolom režima predsjednika Bašara al Asada i za one pod kontrolom pobunjenika.

"Apsolutno je nepošteno biti optužen za nepružanje pomoći dok zapravo radimo upravo to već više od desetljeća, a činimo i puno više tijekom krize izazvane potresom", kazao je Stoenescu.

Muškarac spašen nakon 149 sati

10:53 Kina je u nedjelju poslala 53 tone šatora nastradalima u potresu u Turskoj, a još hitne pomoći planirano je u bliskoj budućnosti, objavila je državna televizija CCTV.

Šatori su otpremljeni iz Šangaja u velikim teretnim zrakoplovima i u Istanbul bi trebali stići kasnije u nedjelju, rekao je CCTV.

Prema videu objavljenome na televiziji CCTV, šatori su poslani u sklopu operacija pružanja pomoći dok se spašavanje nastavlja nakon katastrofalnih potresa koji su razorili Tursku i Siriju.

Prva serija zaliha kineske vlade, 40.000 pokrivača, stigla je u Istanbul u subotu, prema CCTV-u.

Pročitajte i ovo Ruševine u Turskoj GRAĐEVINSKA MAFIJA Bijes zbog nemara i pohlepe: Stručnjaci otkrivaju kako su se zgrade izgrađene prije šest mjeseci mogle potpuno raspasti u potresu

Pročitajte i ovo Mladić spašen iz ruševina nakon 119 sati Dočekala ga obitelj VIDEO Tinejdžer nakon čak 119 sati spašen iz ruševina u Turskoj! "Sa suzama u očima, još jednom smo povjerovali u čuda"

9:59 Anonimni muškarac ušetao je u tursko veleposlanstvo u SAD-u i donirao 30 milijuna dolara za pomoć žrtvama potresa.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

9:38 Mustafa Sarigul (35) je 149 sati od potresa spašen iz ruševina srušene zgrade u turskom gradu Hatayu te je prevezen do liječnika.

Sarigul je izvučen nakon što su spasilački timovi pregleda pronašli znakove života među ruševinama šestokatnog apartmana Mutlular te su zatim krenuli s otkopavanjem nakon što su čuli njegov glas. Izvlačenje je trajalo oko pet sati.

Video spašavanja možete pogledati ispod:

8:49 Spasioci su u zoru, gotovo tjedan dana nakon potresa, iz ruševina žive izvukli sedmomjesečno dijete i adolescenticu.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

Broj poginulih prešao 28.000

8:11 Ukupan broj poginulih nakon potresa koji su pogodili Tursku i Siriju prešao je 28.000. Turski državni mediji izvijestili su da je 48 osoba uhićeno zbog krađe te da je zaplijenjeno nekoliko pištolja, novac, nakit i bankovne kartice.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan još nije komentirao izvještaje o neredima u Hatayu, ali je ponovio da će država sankcionirati kriminalce.

"Proglasili smo izvanredno stanje. To znači da bi ljudi koji se bave krađom ili otmicom trebali znati da je čvrsta državna ruka na njihovim leđima", rekao je turski predsjednik.

Nasilje predstavlja problem i za strane spasilačke ekipe. Njemački spasioci i pripadnici austrijske vojske morali su u subotu zaustaviti potragu zbog sigurnosnih razloga.

Stefan Heine, glasnogovornik njemačke spasilačke ekipe, je rekao: "Sve je više izvještaja o sukobima između različitih skupina. Došlo je i do pucnjave."

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac Spašavanje preživjelih Hrvatski tim ostaje u Turskoj, ističu da je stresno i opasno: "Bio je jedan incident, ali je blizu bila vojska koja je uspostavila red. Navodno je došlo i do pucnjave"

Pročitajte i ovo Spasioci Hataya: Ilustracija - 2 Ekipa Dnevnika Nove TV Dramatični prizori iz Turske, ljudi pokušavaju doći do bližnjih: "Svi smo plakali kada smo je spasili"

7:24 Građani Turske pogođeni potresom dobit će priliku privremeno doći rodbini u Njemačku, čiji se dužnosnici pripremaju ubrzati izdavanje viza i smanjiti potrebnu birokraciju.

Deseci tisuća ljudi u Njemačkoj imaju turske korijene, a Turci su najveća useljenička skupina u zemlji zbog politike gastarbajtera koju je Njemačka usvojila vlada 1950-ih.

"Kao njemačka vlada, želimo pomoći da obitelji u Njemačkoj mogu privremeno prihvatiti rođake pogođene potresom ako više nemaju krov nad glavom ili im je potrebno liječenje", rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Što se u Turskoj i Siriji događalo jučer možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene