Nenad Bakić (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Nenad Bakić (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Foto: Borna Filic/PIXSELL

Poduzetnik Nenad Bakić dao si je truda i izračunao kolika je rupa u mirovinskom sustavu Hrvatske i kako počinje manjak u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.


 Bakić je sve objavio na svom blogu eclectica.hr. 

Vezani članci Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) Drugi dan štrajka protiv mirovinske reforme u Francuskoj: "Prosvjedovat ćemo najmanje tjedan dana" Bravar na poslu (Foto: Dnevnik.hr) Raditi do 68. godine?: Građani podijeljeni oko mirovinske reforme, no na javnoj raspravi tek je nekoliko primjedbi

Prije samog izračuna stavio je četiri napomene:

– Iz HZMO-a se isplaćuju i dječji doplatci, trenutno oko 1,4 mlrd. kuna godišnje

– sam HZMO ima rashode, oko 300 mil. kn godišnje - obje su te stavke (naravno) zbrojene u rashode

– podaci za prethodne godine su iz financijskih izvješća HZMO, projekcije proračuna za 2018. - 2020. su Ministarstva financija

– 2014. je djelomično "zakrpana" prebacivanjem imovine osiguranika s beneficiranim stažom

Prvi grafikon prikazuje rashode HZMO-a, njegove prihode od doprinosa za mirovinsko "osiguranje" i rupu koju direktno krpa državni proračun, kroz tzv. "Izvor financiranja opći prihodi i primici", a unutra su i neke manje zanemarive stavke.

Nenad Bakić (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Grafikon 1 (Foto: eclectica.hr) Foto: eclectica.hr

Na drugom grafikonu vidi se povećanje te rupe od 2007. pa će tako do 2020. narasti na 19,2 milijarde kuna, procjenjuje Bakić.

Nenad Bakić (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Grafikon 2. (Foto: eclectica.hr) Foto: eclectica.hr

"Sad na to nasadite demografske projekcije i bit će vam jasno u kojem smjeru ovo ide. Nešto se svakako mora poduzeti", poručio je Bakić.