Sezona je godišnjih odmora, a na odmor sve češće i u sve većem broju turisti dolaze na Jadran sa svojim kućnim ljubimcima, uglavnom psima. Većina inozemnih turista Hrvatsku smatra "pet friendly" destinacijom.

Galerija


Na jednoj krčkoj plaži podjednako uživaju psi i njihovi vlasnici. Nitko nikome ne smeta, nema svađe ni galame.

Vezani članci Nezgodni psi Psi su takve maze da ne biraju vrijeme ni mjesto, pa ponekad rade velike probleme Turisti dolaze u Hrvatsku - 1 U Hrvatsku stigle tisuće stranih turista, najviše Slovenaca i Nijemaca: "Ovdje se osjećam sigurnije nego u Njemačkoj"

Potvrđuje to i Christian iz Njemačke koji kaže da istinski uživaju na plaži, zajedno sa svojim kućnim ljubimcem. Slično govori i Jaroslav iz Češke. "Ovo je idealno mjesto za odmor s istomišljenicima, ljubiteljima pasa", kaže Jaroslav.

I u krčkome kampu s pet zvjezdica psi su itekako dobrodošli. Prošle godine u špici sezone bilo ih je petstotinjak u jednome danu. 

Psi na ljetovanju (Foto: Dnevnik.hr)
Na ljetovanje sa psom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"U Hrvatskoj su zaista prijateljski raspoloženi prema psima i njihovim vlasnicima i zato volim dolaziti ovdje na odmor", kaže Grazia, gošća iz Austrije.

Osim kampova u sve više drugih turističkih objekata kućni su ljubimci dobrodošli, baš kao i sve više kuća za odmor, apartmana i hotela. 

"Sad sve više traže sa psima. Uglavnom dolaze sa manjim psima jer im je valjda lakše zbog prijevoza i svega", kaže Monika Radivoj, djelatnica turističke agencije. 

Dakako smještaj za pse plaća se, od 50 do 100 i više kuna na dan što bar stranim turistima nije puno ako su zadovoljni uslugom.

Psi na ljetovanju (Foto: Dnevnik.hr)
Psi na ljetovanju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Vjerujem da tu ne zaostajemo odnosno da smo dobar primjer kako i javni sektor u svom djelu, ali isto tako i privatni sektor, mogu odgovoriti na neke nove trendove", kaže Nataša Jurina, direktorica TZ Grada Krka. 

Relativno nov je i Zakon o zaštiti životinja u Hrvatskoj koji predviđa kaznu i do 30 tisuća kuna za napuštanje kućnog ljubimca. Bolje ga je stoga uzeti sa sobom na odmor kao što to rade i strani turisti.