Sezona je godišnjih odmora, a na odmor sve češće i u sve većem broju turisti dolaze na Jadran sa svojim kućnim ljubimcima, uglavnom psima. Većina inozemnih turista Hrvatsku smatra "pet friendly" destinacijom.

Galerija


Na jednoj krčkoj plaži podjednako uživaju psi i njihovi vlasnici. Nitko nikome ne smeta, nema svađe ni galame.

Vezani članci Pseći zubi Postoji cijela zajednica posvećena šašavim slikama psećih zuba, možda nasmiju i vas Psi na plaži (Foto: Dnevnik.hr) Ponuda kakvu mnogi vlasnici ljubimaca priželjkuju: "Možemo se opustiti, popiti piće ili pojesti nešto zajedno"

Potvrđuje to i Christian iz Njemačke koji kaže da istinski uživaju na plaži, zajedno sa svojim kućnim ljubimcem. Slično govori i Jaroslav iz Češke. "Ovo je idealno mjesto za odmor s istomišljenicima, ljubiteljima pasa", kaže Jaroslav.

I u krčkome kampu s pet zvjezdica psi su itekako dobrodošli. Prošle godine u špici sezone bilo ih je petstotinjak u jednome danu. 

Psi na ljetovanju (Foto: Dnevnik.hr)
Na ljetovanje sa psom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"U Hrvatskoj su zaista prijateljski raspoloženi prema psima i njihovim vlasnicima i zato volim dolaziti ovdje na odmor", kaže Grazia, gošća iz Austrije.

Osim kampova u sve više drugih turističkih objekata kućni su ljubimci dobrodošli, baš kao i sve više kuća za odmor, apartmana i hotela. 

"Sad sve više traže sa psima. Uglavnom dolaze sa manjim psima jer im je valjda lakše zbog prijevoza i svega", kaže Monika Radivoj, djelatnica turističke agencije. 

Dakako smještaj za pse plaća se, od 50 do 100 i više kuna na dan što bar stranim turistima nije puno ako su zadovoljni uslugom.

Psi na ljetovanju (Foto: Dnevnik.hr)
Psi na ljetovanju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Vjerujem da tu ne zaostajemo odnosno da smo dobar primjer kako i javni sektor u svom djelu, ali isto tako i privatni sektor, mogu odgovoriti na neke nove trendove", kaže Nataša Jurina, direktorica TZ Grada Krka. 

Relativno nov je i Zakon o zaštiti životinja u Hrvatskoj koji predviđa kaznu i do 30 tisuća kuna za napuštanje kućnog ljubimca. Bolje ga je stoga uzeti sa sobom na odmor kao što to rade i strani turisti.