Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekipa Nove TV na biračkom mjestu

Sve je spremno za sutra, peglaju se još samo posljednji detalji na čak 6998 biračkih mjesta

Parlamentarni izbori i biračka mjesta - 2
Parlamentarni izbori i biračka mjesta - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Parlamentarni izbori i biračka mjesta - 2 Parlamentarni izbori i biračka mjesta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Parlamentarni izbori i biračka mjesta - 3 Parlamentarni izbori i biračka mjesta - 3 Foto: DNEVNIK.hr Parlamentarni izbori i biračka mjesta - 4 Parlamentarni izbori i biračka mjesta - 4 Foto: DNEVNIK.hr Parlamentarni izbori i biračka mjesta - 5 Parlamentarni izbori i biračka mjesta - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Parlamentarni izbori i biračka mjesta - 1 Galerija 1/5 >>
Hrvatska sutra bira deseti saziv sabora. Dobit ćemo 151. zastupnika, a za jedno mjesto natječe se 18 kandidata. Malo više nego prije četiri godine, ali daleko manje nego rekordne 2011. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je - je li sve spremno za izbore.

"Manje više je sve spremno. Peglaju se oni zadnji detalji na čak 6998 biračkih mjesta. A tih detalja ima puno s obzirom da su ovo izbori u najneobičnijim uvjetima do sada. Sve se okreće oko metar i pol.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Paravani su postavljeni na udaljenosti od metar i pol. Članovi odbora moraju sjediti, također, udaljeni metar i pol. I glasačke kutije će biti na toj udaljenosti. One su stigle, sastavljaju se, a sutra ujutro će se neposredno prije početka izbora zapečatiti. Sutra će stići birački listići koji su sada na tajnom mjestu. Gdje točno - zna samo predsjednica odbora", javila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Za biračke odbore nikad više posla

"Birački odbori će imati nikad više posla. Uz sve ono što inače rade, moraju paziti na dezinfekciju, maske, udaljenost među biračima, da se ne zadržavaju previše po hodnicima. Njih je po jednom biračkom mjestu osam plus predsjednik i zamjenik.

Rade po petero i u smjenama - jedni ujutro, jedni poslijepodne. Članovi će to činiti za naknadu od 300 kuna, a predsjednik odbora za 400. Njihov posao ne završava ni kad se zatvore birališta.

Nakon toga, oni će prebrojati listiće i onda sve njih, uz zapisnike, knjige, kutije spakirati i odnijeti u Arenu, predati gradskom Izbornom povjerenstvu. Tamo će sjediti i djelatnici APIS-a koji će unositi rezultate u sustav, tj. da ih možemo vidjeti na stranicama DIP-a.

Listići, njih više od 3,8 milijuna idu onda na čuvanje i to na 60 dana od službenih rezultata izbora. Birališta se otvaraju ujutro u sedam, a sutra već u ovo vrijeme ćemo znati što kažu izlazne ankete", dodala je Vištica.

U dijaspori izbori već počeli

Pravo glasa ima 3,674.695 birača. Za njih će biti otvoreno 6999 biračkih mjesta. Inače u dijaspori se već glasuje i to u 41 zemlji na 109 biračkih mjesta. Da izabere tri zastupnika dijaspore, registriralo se 184.786 birača, a najviše u BiH, njih 96.535, a zatim slijedi Njemačka. Posljednji će glasovati 556 birača u Los Angelesu.

Birališta se otvaraju u nedjelju u 7 sati, a zatvaraju se u 19 sati. Svima onima koji se zateknu na biralištu ili ispred u 19 sati omogućit će im se da glasuju.

E sada kako možete glasovati. Možete zaokružiti samo listu stranke ili koalicije koju želite. Možete zaokružiti i listu i nekog kandidata ili kandidatkinju. Također možete zaokružiti samo jednog kandidata, a da listu ne zaokružite. I tada je važeći listić i za kandidata i naravno za tu listu. I na kraju ako glasujete za listu A, a za kandidata na listi B, vaš glas ići će listi A. Sve ostale kombinacije smatrat će se nevažećima.

Posebna biračka mjesta za vojnike

Posebna biračka mjesta određena su za pripadnike Oružanih snaga, kako u Hrvatskoj, tako i u misijama i operacijama u inozemstvu. Hrvatski vojnici moći će glasovati u vojarnama "Petar Zrinski" u Zagrebu, "Admiral flote Sveto Letica Barba" u Splitu, te "Josip Jović" u Udbini.

Oni koji su u službi izvan mjesta prebivališta mogu glasovati uz potvrdu na najbližem posebnom ili redovitom biračkom mjestu na kojem će moći glasovati za liste svoje izborne jedinice. Na posebnim biračkim mjestima će glasovati i vojnici koji su u misijama i operacijama na Kosovu, te u Afganistanu i Poljskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene