Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je europska zemlja koja po svemu zaslužuje članstvo u Europskoj uniji, temeljna je poruka koju je prvog dana svog boravka u Zagrebu prenio papa Benedikt XVI., ocjena je koju prenose dnevni listovi u Bosni i Hercegovini.


'Papa: Nužno je da Hrvatska bude u EU', naslov je opširnog teksta posvećenog dolasku Svetog Oca u Hrvatsku sarajevskog 'Dnevnog avaza'. List navodi kako je Papa jasno poručio da Hrvatska odavno u kulturološkom smislu pripada srednjoj Europi, te da su Hrvati duboko europski narod.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Učenicima srednjih škola u Varaždinskoj i Osječko-baranjskoj županiji nastava se seli online: "Da pokušamo izravnati epidemiološku krivulju" Luka Mišetić (Foto: Filip Brala/PIXSELL) Mišetić: "Hrvatska nije bila agresor u BiH, Herceg-Bosna nije bila udruženi zločinački pothvat"

'Avaz' ističe kako su poglavara Katoličke crkve s velikom pažnjom dočekali najviši hrvatski dužnosnici, kao i da je predsjednik Ivo Josipović koji se ne deklarira vjernikom ustvrdio kako je ujedinjenje Europe u osnovi kršćanski projekt.

'Upravo zbog te ukorijenjenosti hrvatskog naroda u kršćanstvu, uvjeren sam da će naši građani i građanke većinom podržati pristupanje EU', citira 'Avaz' riječi hrvatskog predsjednika.

I 'Oslobođenje' navodi da je Benedikt XVI. isticao 'dugu povijest vjernosti' koja povezuje Svetu Stolicu i Hrvatsku, kao i činjenicu da hrvatski narod od samih svojih početaka pripada Europi te joj na poseban način doprinosi u duhovnim i moralnim vrijednostima.

'Oslobođenje' također ističe da se tijekom priprema za pastirski pohod Svetog Oca Hrvatskoj podsjećalo da se nikada ne može zaboraviti kako je Vatikan djelovao u najtežim danima srpske agresije pozivajući na prekid sukoba i priznavši suverenitet i samostalnost Hrvatske. (Hina)