Predsjednik Josipović Papi je poklonio repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine.


Te orgulje danas se nalaze u crkvi Sv. Marije u Lepoglavi i spadaju među najznačajnije zvukovne spomenike u Europe. Sviralu je izgradila umjetnička radionica orgulja, harmonija i glasovira Heferer koja pripada uskom krugu orguljarskih radiona u Europi, a djeluje već 160 godina kroz pet generacija obiteljske tradicije. Sveti Otac je predsjedniku Josipoviću poklonio presliku Kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke.

Vezani članci Papin posjet Iraku Iran podržao povijesni posjet pape Franje Iraku: ''Nema druge poruke osim dijaloga, mira i prijateljstva između religija'' Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija

Papa je na Pantovčak stigao u 12,15 sati, a nakon što su ga u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso, gdje je sletio nešto prije 11 sati, uz predsjednika Josipovića dočekali zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i predsjednik HBK mons. Marin Srakić. Hrvatski predsjednik je Svetoga Oca upoznao s obitelji, suprugom Tatjanom i kćeri Lanom, te djelatnicima Ureda.

Nakon razgovora u četiri oka, predsjednik Republike i Sveti Otac upoznali su se s članovima izaslanstava Svetog Oca, odnosno Republike Hrvatske, a zatim je predsjednik Josipović ispratio papu Benedikta XVI. koji je otišao u Apostolsku nuncijaturu na Ksaveru.

Na putu do Ureda predsjednika brojni su okupljeni građani u središtu Zagreba pozdravili poglavara Katoličke crkve.(Hina)