Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrovitelj Baumit

Pametnim ulaganjem do velikih ušteda: Dobrom izolacijom štedi energiju i produži životni vijek svog doma

U kući koja je toplinski dobro izolirana potrošnja energije za grijanje i hlađenje primjetno je manja, a boravak u njoj ugodniji. Dobrom izolacijom dom činimo dugovječnijim i sretnijim mjestom za život.

Aktualno Galerija Fasada - najpametnije ulaganje u kuću Fasada - najpametnije ulaganje u kuću Foto: Getty Images Dobrom izolacijom do manjih računa - 1 Dobrom izolacijom do manjih računa - 1 Foto: PR Dobrom izolacijom štedi energiju i produži životni vijek svog doma Dobrom izolacijom štedi energiju i produži životni vijek svog doma Foto: Getty Images Dobrom izolacijom štedi energiju i produži životni vijek svog doma Dobrom izolacijom štedi energiju i produži životni vijek svog doma Foto: Getty Images +9 Fasada - najpametnije ulaganje u kuću Galerija 1/14 >>

Koliko nam se puta svima dogodilo da se udobno smjestimo na kauču, upalimo najdraži film i taman kad smo htjeli zagristi kokicu, osjetimo neugodnu hladnoću. Pogledamo uokolo – prozori zatvoreni, vrata zatvorena.

Kroz zidove, u slučaju nedostatka toplinske izolacije, jedna prosječna obiteljska kuća gubi i do 40 % energije potrebne za grijanje.

Fasada - najpametnije ulaganje u kuću Dobrom izolacijom do manjih računa Foto: PR

Obiteljske kuće čine 65 % stambenog fonda u Hrvatskoj i troše 40 % energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća izgrađeno je prije 1987. i nema gotovo nikakvu ili ima minimalnu toplinsku izolaciju. Takve kuće troše 70 % energije za grijanje i hlađenje, a uz dobru toplinsku izolaciju taj bi se broj mogao smanjiti i do 60 %.

Dobrom izolacijom do manjih računa

Ili pojednostavljeno i onako kako nas sve zanima – dobra izolacija može smanjiti brojke na računima čak i više od 50 %! Toplinska izolacija djeluje kao savršena zaštita prostora u kojem živimo. Zidovi su zaštićeni od vremenskih utjecaja, pojave plijesni na unutarnjim zidovima, smanjena je buka, poboljšana kvaliteta zraka u domu.

Fasada - najpametnije ulaganje u kuću Fasada - najpametnije ulaganje u kuću (Foto: Getty Images)

Koje su sve dobrobiti dobre izolacije, zašto je važno koristiti cjelovit toplinsko izolacijski sustav, što njime dobivamo? Porazgovarali smo o tome s Vinkom Ančićem, product managerom Baumita, i dobili odgovore.

"Obnavljanjem fasade dobivamo niz koristi:

  • učinkovitu toplinsku zaštitu, što rezultira manjom potrošnjom energije za grijanje i hlađenje
  • znatno niže troškove energije, često više od 50 % na svakom računu
  • zaštitu građevinske konstrukcije
  • ugodnu mikroklimu prostora tijekom cijele godine
  • povećanje vrijednosti kuće
  • smanjenje emisije CO2, što ima ekološki aspekt
  • slobodu dizajna i kreativnosti." 

Toplinska izolacija – osnova zdravog i sretnog doma

Toplinska izolacija osnova je zdravog i sretnog doma. Štiti kuću i zadržava toplinu ondje gdje je potrebno. Istovremeno, masivni unutarnji zidovi nakupljaju toplinu i zrače je natrag. Ljeti, dok je vani 35 °C, djeluje kao štit – sprječava pregrijavanje zidova, a unutarnji zrak svjež je i ugodan. Primjerice, brojke kažu da izolacija od 10 cm štedi 81 % energije na godišnjoj razni.

Fasada - najpametnije ulaganje u kuću Dobrom izolacijom štedi energiju i produži životni vijek svog doma (Foto: Getty Images)

Prilikom izgradnje zdrave kuće, naglašava Ančić, sve je bitno – i fasada, i masivnost zidova, i materijal – jer je dobro izolirana kuća temelj za zdrav život u reguliranoj unutarnjoj mikroklimi.

"Pomoću pomno planiranog i cjelovitog toplinsko izolacijskog sustava, poznatog kao ETICS, jamči se dugoročna kvaliteta. Sustav se sastoji od niza ispitanih i certificiranih komponenti koje osiguravaju trajnost, kvalitetniju stambenu mikroklimu, sprječavaju naknadne štete i smanjuju troškove energije. Osnovni su elementi izolacijska ploča, mort za lijepljenje i armiranje, pričvrsnice (tzv. tiple), armaturna mrežica, predpremaz i završno dekorativna žbuka", ističe Ančić.

Fasada - najpametnije ulaganje u kuću Dobrom izolacijom do manjih računa Foto: PR

Zalog za budućnost

Baumit, kaže Ančić, nudi široku paletu certificiranih fasadnih sustava za izolaciju objekata prilagođenih različitim potrebama i podlogama. Ti su sustavi godinama u širokoj primjeni i dokazani u praksi, a nude različite karakteristike poput paropropusnosti, vodoodbojnosti, smanjenog prljanja završnog sloja i sl. Tako možete birati između izolacijskih sustava Baumit Star, Baumit Open, Baumit Star Resolution ili Baumit Pro.

Kad se spomene fasada, mnogi vide trošak s kojim će se nositi još godinama. Izolaciju smatraju skupim potezom, bez razmišljanja o njoj kao zalogu za budućnost. No, kako ističe Ančić, ljudi moraju shvatiti da sve dobre stvari zahtijevaju vrijeme i rad korak po korak. Energetsku obnovu treba provoditi u fazama i dobro je isplanirati iskorištavajući dostupne poticaje. Potrebno je otkriti sve elemente kuće koji utječu na gubitak energije – zidove, krov, podrum, prozore, i obnoviti ih prije izolacije fasade.

Fasada - najpametnije ulaganje u kuću Dobrom izolacijom do manjih računa Foto: PR

Kvalitetan i cjelovit sustav ključan je za dugotrajnost fasade

"Fasada nije nešto što se radi na kratak period, već je važno i njezino periodično održavanje. Održavanje fasade ovisi o mikrolokaciji svakog pojedinog objekta te se preporučuje redovito čišćenje i prebojavanje kako bi se spriječile pukotine i odvajanje slojeva. Kvalitetan i cjelovit sustav ključan je za dugotrajnost fasade. Investitor treba biti uključen u proces i educiran o materijalima i dobrobitima izolacije. Internet pruža mnogo informacija, ali važno je angažirati kvalitetnog izvođača radova fasadnih sustava radi sprječavanja grešaka koje kasnije može biti skupo ispraviti", naglašava Ančić.

Ulaganje u fasadu najpametnije je ulaganje u kuću. Recept za zdrav i sretan dom postoji – zove se toplinska izolacija. Iako sastojci mogu izgledati kao financijski krupan zalogaj, u konačnici dobivate velike uštede, veću vrijednost nekretnine i dom po svom guštu.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Baumit po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene