Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još uvijek tajna

Otkud milijuni za predizbornu kampanju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko su stranke i njihovi kandidati potrošili u kampanji za lokalne izbore? Riječ je o milijunima! No tko ih je, i koliko, te na što potrošio, još je uvijek tajna.

Ne zna se uopće ni tko su glavni financijeri. Službeni podaci bit će objavljeni tek za dva tjedna. Do tada, kandidatima se mora vjerovati na riječ. No, rijetki su o novcu spremni govoriti.

Mišo Kovač nasuprot Severine Vučković. Kerum protiv Ostojića. Bez pjesme i uz velike troškove ulaze u drugi krug. Ostojić kaže da je na kampanju potrošio samo 342 tisuće kuna. 'Ostatak novaca financira SDP.  Stranka stoji iza javnog oglašavanja, medija i jumbo plakata', rekao je Ostojić.

Kerum sam financirao kampanju

Kerum radije pjeva nego što govori. Svoju kampanju navodno je sam financirao. Koliko je potošio samo se nagađa. U Zagrebu šuti Milan Bandić. U njegovo ime zbori gradski SDP, ljutit jer u kampanji nisu, kao ih je optužio Kregar, potrošili 40 milijuna kuna. Biračima za opravdanje nude transparentnu priču o crvčku i mravu. 'Mravi su mala bića. Ima ih puno i vrijedni su. Cijelo ljeto skupljaju. Na kraju dođe zima, a imaju prazne hambare. Onda dobro dođe pripomoć, ma makar posmrtna bila', slikovit je bio Slavko Kojić.

Cvrčak, odnosno Kregar,  iz hambara je za kampanju utrošio 800 tisuća kuna. Dio iznosa, srećom je kaže, utrošio na plakate za drugi krug, jer je sada  švorc. 'Ja doista nemam mogućnosti pokriti nove toškove kampanje. Ali s tim se ponosim. Jer ja ne trošim državna i proračunska sredstva koja su građani uostalom dali iz svojih prihoda', rekao je Kregar.

Đapića financiraju prijatelji i simpatizeri

U Osijeku za kampanju u gradu i županiji Bubalo i HDSSB utrošili su 750 tisuća. 'Hoćemo li se probit u drugom krugu možda i taj iznos, to ćemo još vidjet, ali to su gabariti', dodao je Bubalo. Đapić i HSP potrošili su 400 tisuća, no, karte još ne žele otkriti. 'Donacije naših prijatelja i simpatizera. U ovoj prvoj fazi nemamo nekog jakog sponzora većeg od 10 - 15 tisuća kuna', rekao je Đapić.

Izbornim povjerenstvima stranke i kandidati za sada su predali takozvani preliminiarni izvještaj u koji javnost  nema uvid. 'Je li to bilo transparentno s obzirom na njihovo izvješće, koliko su utrošili to oni sami znaju. I to trebaju nadložne službe gledati jesu li ta su sredstva transparentna ili nisu', rekao je Ninoslav Ljubojević, predsjednik izbornog povjerenstva Osijek. Službeni podaci objavit će se tek za dva tjedna. Baš kada već bude gotovo glasanje u drugom krugu izbora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene