Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za lokalne izbore

Bitka za Zaprešić - HDZ-ov gradonačelnik najavljuje nove projekte, a SDP-ov kandidat poručuje: "Niste ispunili ni stare"

Aktualno Galerija Zaprešić - 1 Zaprešić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zaprešić - 2 Zaprešić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zaprešić - 3 Zaprešić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zaprešić - 4 Zaprešić - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zaprešić - 5 Galerija 1/5 >>
Udaljen svega dvadeset kilometara od metropole Zaprešić je grad sve poželjniji za mlade obitelji. No što se u gradu radi po pitanju investicija u posljednjih nekoliko godina?

Konstituirajućom sjednicom Gradskog vijeća grada Zaprešića 1995. godine Zaprešić je formiran je kao grad , a sastoji se od devet gradskih naselja. Danas broji oko 25 tisuća stanovnika, te je treći grad po broju stanovnika u Zagrebačkoj županiji. Posljednjih petnaest godina čelni čovjek grada je Zlatko Turk. No evo kako se grad razvio od prošlih lokalnih izbora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna osjeća se moralnim pobjednikom Ferić se ne miri s porazom, najavio žalbu Ustavnom sudu: ''Pokazalo je da su izbori za župana u Istri kontaminirani'' Hrvatski sabor SMJENA U KLUPAMA Nakon izbora novi ljudi dolaze u Sabor, ali neki će - sjediti na dvije fotelje: "Koliko su aktivni kolege moji zastupnici, ja ću opet biti najaktivniji"

"Aktualna gradska vlast je dala mnogo obećanja od kojih ključna nisu realizirana. To je obnova dvorca bana Josipa Jelačića i cijelog kompleksa. Dakle prije deset godina potrošeno je deset milijuna kuna na djelomičnu obnovu dvorca i nažalost dan danas vidimo da je to obustavljeno i počelo je propadati. Od krovišta, fasade, pa sve do stolarije na prozorima dvorca“, objašnjava Denis Begić iz oporbenog SDP-a.

Gradonačelnik Zlatko Turk kaže kako su dobili novac iz EU u vrijednosti od 150 milijuna kuna, ali kako za dvorac čekaju isplatu. Najavio je i nove projekte za mlade. No građani ističu da su se mnogi stvari nakon izbora promijenile. Popunjeni su kapaciteti u dječjim vrtićima, djeci su se ukinule radnje bilježnice, ukinuti su i zeleni otoci, a grad je, osim što je postao veliko gradilište, postao i grad s ilegalnim deponijima.

"Danas 85% stanara ima riješeno pitanje sanacije svog otpada. Usuđujem se reći da smo grad koji ima riješeni komunalni sustav kao jedan od rijetkih u državi“, ipak poručuje Turk.

Na potres je stigla brza reakcija, no obnova je mogla biti bolja

Razoran potres koji je dogodio s epicentrom u Petrinji ostavio je traga i u Zaprešiću. Stradali su mnogi stambeni i gradski objekti, a šteta je višemilijunska. Građani čije su zgrade dobile žutu naljepnicu odmah su zbrinuti. Gradonačelnik kaže kako su reagirali brzo i poslali isti dan stratičare na teren. Svakoj obitelji dali su i po pet tisuća kuna preliminarne pomoći. Svi koji su ostali bez doma dobili su i dvije tisuće kuna mjesečno za najam stana.

"Nije iskoristio intelektualni potencijal grada Zaprešića i sjeo s ljudima koji žive u Zaprešiću, da sasluša njihove prijedloge i ideje, a upravo takvi stručnjaci su mu se i preko lokalnih medija počeli javljati. To je jedna od prilika za novi zamah Zaprešića i za povećanje vrijednosti nekretnina u samome centru, ali i na neki način zbrinjavanje stotinu obitelji koje su ostale bez svojih krovova“, poručio mu je protukandidat na nadolazećim izborima SDP-ov Begić.

Iako je prije deset godina jedan on najvećih problema bio regulacija prometa, grad je odlično prometno povezan, ali postoje problemi s uvođenjem naplate parkinga koji se naplaćuje unatoč koronakrizi. Cijena jednog sata parkiranja iznosi četiri kune po satu. No je li uvođenje naplate parkinga rješenje ili način punjenja proračuna?

Građani smatraju da to nije u redu i da se radi o krađi građana, pogotovo onih koji nisu zaposleni. Kažu da je malo mjesta, a sva koštaju. Prisiljeni su plaćati jer nemaju gdje parkirati. Proračun grada Zaprešića za 2021. godinu je veći od 204 milijuna kuna. U gradu se gradi na nekoliko infrastrukturnih projekata, a jedno od njih je i izgradnja novog dječjeg vrtića, kao i projekt Aglomeracije.

Prostora za pomak ima, no ono na čemu vodstvo grada vidi budućnost je mladost, stoga je grad osigurao prostor Centra za mladež, ali i uveo 5G mrežu na području grada. No osim mladih u gradu bi trebalo poraditi i na turističkom i kulturnom sadržaju, ali i onom za starije generacije, jer nema dovoljno domova za starije.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene