Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglas

Kviz pitanje - Kada ste zadnji puta vozili u suprotnom smjeru od mora?

Osijek
PR Foto: Samir Kurtagić
Aktualno Galerija Osijek PR Foto: Foto: Samir Kurtagić Državna ergela Đakovo PR Foto: Foto: Denis Despot PR PR Foto: Pr: Efekt media PR PR Foto: Arhiva HTZ, Matija Sculac +7 Bizovačke toplice Galerija 1/12 >>
Slavonija i Baranja savršena su alternativa gradskoj gužvi, idealna za ljubitelje prirode, aktivnog odmora i odlične eno-gastro ponude.

 Ukoliko Vam se ne žuri, umjesto autoputa izaberite Podravsku magistralu za put prema Slavoniji i otkrijte čari života slavonskih vlastelina. U Našicama posjetite dojmljivi kasnobarokni dvorac Pejačević te jedan od najljepših parkova na tlu Slavonije. Sjeverniji Donji Miholjac krasi dvorac Dvorac Mailáth, koji podsjeća na portal u Zemlju čudesa, dok se Valpovo diči srednjovjekovno-baroknim kompleksom Prandau-Normann. Nakon pripovijetki o šarmantnim plemićima, priuštite si hedonistički tretman u Bizovačkim toplicama, spa oazi s najtoplijom termalnom vodom u Europi.

Osijek Bizovačke toplice (Foto: Foto: Goran Mirković)

Ako pak putujete autocestom, zaustavite se u Ivandvoru, gdje u pitoresknom krajoliku galopira krdo lipicanaca. Nakon što stasaju, svoju će raskoš pokazati i u obližnjem Đakovu, u velikom manježu Državne ergele, jedne od najstarijih u Europi. S koje god strane prilazili Đakovu, prvo što ćete ugledati je očaravajuća katedrala sv. Petra u čijoj se neposrednoj blizini nalazi Nadbiskupski vinski podrum u kojem možete kušati đakovačka misna vina.

Osijek Državna ergela Đakovo (Foto: Foto: Denis Despot)

Nakon Đakova nastavljamo dalje „Slavonikom“ do Osijeka, hedonističke metropole Slavonije i Baranje. Jedan je od onih gradova koji s razlogom za sebe mogu reći da su po mjeri čovjeka, posebice ako se smatrate obiteljskim tipom. Osijek je zapravo jedna velika šetnica gdje najlakše biciklom možete obići glavne atrakcije: neogotičku konkatedralu sv. Petra i Pavla, secesijsku Europsku aveniju te baroknu Tvrđu s brojnim muzejima, restoranima i noćnim klubovima. Iz Tvrđe krenite prema dravskoj promenadi, prošećite do Zoološkog vrta, najvećeg u ovom dijelu Europe ili posjetite osječku plažu Copacabanu i opustite se u jednom od beach barova.

Osijek PR (Foto: Arhiva HTZ, Matija Sculac)

Iz Osijeka pođite putem Dunava koji vas vodi do Erduta, hedonističkog vinskog raja. Zastanite u jednoj od brojnih vinarija, od vinarije Brzica, s koje seže najljepši pogled na Dunav do vinarije Antunović koja se diči šampionskom graševinom. Posjetite Erdutske vinograde i pogledajte jednu od najvećih vinskih bačvi u Europi. Ukoliko vas je bezbrižno uživanje u erdutskim vinima malo „prevarilo“, odsjesti možete u prekrasnim vilama s bazenom, Villi Aljmaš i Vili Katarini.

Osijek PR (Foto: Pr: Efekt media)

Šećer smo ostavili za kraj. U Baranji se nalazi Park prirode Kopački rit, magnet za zaljubljenike u prirodu. Jednu od posljednjih europskih močvara možete istražiti vozeći bicikl, kanu, ili uživajući u foto safariju iz čamca. U ovom carstvu dobre hrane i još boljeg vina ne propustite kušati razne riblje i mesne delicije, ali i fantastične slastice. Smješteni u pitoresknim selima, posjetite restorane Čingi lingi čardu, Didin konak, Darócz, Citadelu, Kovač čardu i Baranjsku kuću s Ulicom zaboravljenog vremena. Otkrijte vidikovac na Banskom brdu, na jednoj od najljepših hrvatskih vinskih cesta i zavirite u vinski podrum u Kneževim Vinogradima, najveći u Hrvatskoj. Prošećite zmajevačkim gatorima – podrumima iskopanima u surducima Banskog brda, gdje ćete naći vinsku kušaonicu i izvrstan restoran Josić.

Prostrana Slavonija i autentična Baranja otvorile su svoja vrata, očekuju vas i pozivaju na istinski doživljaj apsolutnog hedonizma

Osijek PR Foto: Izvor: TZ OBZ

Osijek PR Foto: Izvor: HTZ

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene