Hrvatski molekularni biolog Igor Štagljar kaže da je panika oko koronavirusa nepotrebna, a to je potkrijepio i brojkama.


Dizanje panike oko koronavirusa je potpuno nepotrebno, poručuje hrvatski molekularni biolog Igor Štagljar koji radi na Sveučilištu u Torontu.

Svoju umirujuću poruku potkrijepio je i brojkama koje pokazuju da su šanse za obolijevanje jako male, a još su manje da se umre od zaraze.

Slika nije dostupna Počeli ste naglo kašljati, boli vas grlo, imate kratak dah? Što učiniti ako sumnjate da ste zaraženi koronavirusom

Prema njegovom izračunu, šansa da se zarazite koronavirusom je samo 0,7%. Dakle, šanse su 99,3 % da nećete oboljeti. Ako se uzmu u obzir dva podatka – mogućnost zaraze i smrtni ishod – za osobu od primjerice 45 godina. vjerojatnost da će ga koronavirus ubiti je 0,0028 %.

''Kina ima 1,386 milijardi stanovnika, a zaraženo je njih 77.000 na 1,4 milijarde Kineza, što je samo 0,0055 posto. To znači da u zemlji iz koje dolazi virus 99,9945 posto stanovništva nema virus, odnosno nisu inficirani. Ako posložite 10.000 Kineza, samo pet njih će imati virus, a 9995 neće. Eto koliko je taj virus zarazan. Poanta cijele priče je da opasnost postoji, no potpuno je nepotrebno stvarati ovakvu paniku'', pojasnio je Igor Štagljar s Odjela za biokemiju i medicinsku genetiku.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju