Hrvatska je zbog koronavirusa uvela nova pravila za prelazak granice. Za državljane Europske unije i države koje su dio schengenskog područja ništa se ne mijenja, no pravila su postrožena za one iz trećih država.


Državljani Europske unije, schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru mogu s osobnim dokumentima i popunjenim formularom aplikacije Enter Croatia slobodno putovati u Hrvatsku, zbog čega se ovog vikenda dugo čekalo na ulaz u Hrvatsku.

Vezani članci Turisti, ilustracija - 3 Stranci u Hrvatskoj traže odmor od koronavirusa: "Tu možemo šetati bez maske, možemo otići na kavu..." Plovidba na Uni Loša epidemiološka slika ne mora biti razlog za preskakanje odmora: Provjerili smo gdje biste ovog ljeta mogli ići

S druge strane, ljudi koji putuju iz ostalih država, primjerice iz Bosne i Hercegovine ili Srbije, moraju nakon ulaska 14 dana provesti u samoizolaciji ili predočiti negativan test na Covid-19 ne stariji od dva dana te poštovati preporuke epidemiologa prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj.

Ipak, u subotu se nije čekalo samo na ulaz u Hrvatsku, već i na izlaz. Tužni zbog završetka godišnjeg odmora, svi su nam turisti rekli da su se na Jadranu osjećali sigurno.

U Hrvatskoj trenutačno boravi pola milijuna turista, a tijekom prvih deset dana srpnja ostvareno je 46 posto dolazaka u odnosu na prošlu godinu. O čekanju na granici čak i policajci sa smiješkom odgovaraju: "Možemo konstatirati da je ovo, slobodno ću reći, prva prava subota u turističkoj sezoni. Vidimo da se promet odvija i na ulazu i na izlazu znatnim intenzitetom", rekao je Neven Abramović, načelnik Postaje granične policije Rupa.

Povećan broj automobila na granici znači i povećan broj na autocestama.

"Tijekom proteklog tjedna bilo je oko 82.000 vozila, što znači negdje oko 20.000 više vozila nego tjedan prije, a danas (u subotu) je osjetan porast broja vozila", rekao je Željko Nusdorfer, voditelj smjene HAC Krčki most.

Međutim, zbog porasta broja zaraženih Slovenija je Hrvatsku stavila na žutu listu zemalja. Tako, primjerice, ako se planirate duže zadržavati u Sloveniji, prvo ćete morati 14 dana u samoizolaciju. Zemlje u susjedstvu poput Mađarske, Italije, Njemačke i Austrije za sada nemaju nikakve restrikcije za naše državljane.

Situacija je nešto kompliciranija putujete li u SAD. Ako želite izbjeći zabranu ulaska, ne smijete letjeti povezanim letovima kroz države koje su članice Schengena i Velike Britanije te Sjeverne Irske. Iznimka je jedino ako u SAD putujete povezanim letovima iz Dohe ili Istanbula.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr