Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

sjednica gsv-a

Aladrović nakon sastanka o novim mjerama: "Bilo je riječi i o skraćivanju radnog vremena. Tko si isplati dobit ne može tražiti pomoć države"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala se sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV-a) na kojoj se raspravljalo o paketu mjera pomoći za svibanj i lipanj.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel nakon sjednice GSV-a je rekao da su neki poslodavci mjere za ožujak i travanj dobili, a da novac nisu iskoristili za očuvanje radnih mjesta. 

Pročitajte i ovo Jurica Protić ugostitelji nezadovoljni Svadbe za uporne, hrabre i one koji se pod svaku cijenu žele oženiti: "Ovo je Pirova pobjeda" Slika nije dostupna Nakon više mjeseci Na popis dodajte negativan test: Nakon popuštanja mjera Slovaci pohrlili u šoping, u crkve, frizerske salone

"U lipnju će se vidjeti tko će moći nastaviti, a koga je pogodila kriza. Sad trebamo zaštititi radnja mjesta", rekao je Novosel.

Naglasio je kako je najviše pogošen sektor prometa, ali da treba pomoći svima, bez obzira kojem sektoru pripadali. 

"Svaka tvrtka koja ima pad prihoda od 50 posto mora biti i dalje zaštićena. Za državu je jednak trošak ako radnik završi na burzi ili kad se drži na poslu skraćeno radno vrijeme", misli Novosel. 

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović rekao je kako je na sjednici atmosfera bila partnerska. 

"Najbitnije je da smo razgovarali o mjerama za svibanj i lipanj te smo otvorili prostor za kasnije razgovore vezano za očuvanje radnih mjesta prema modelu skraćenog radnog vremena. Jako nam je bitno da za mjesec svibanj i lipanj imamo konzensus o potporama, sama formlizacija mjera biti će predmet Upravnog vijeća HZZ-a", rekao je.

Ocijenio je da je na sastanku postignuta visoka razina kompromisa.

"Što se tiče precizne ciljane pomoći, mi smo se sada po sadašnjim pravilima vezali za četiri sektora i pad prihoda većih od 50 posto. Govorimo o četiri vrlo izložena sektora. Njih smatramo kao četiri najkritičnija sektora", objasnio je Aladrović i dodao i da se mogu javiti i tvrtke iz drugih sektora pa će se i o njima razgovarati. 

Mjera pomoći putem otpisa poreza i doprinosa formulirana je do 20. lipnja, a ministar kaže da će i o njoj raspravljati sljedećih dana.

Naglasio je kako će mjera otpisa plaćanja doprinosa vrijediti za navedena četiri sektora koji će ispunjavati kriterije za lipanj.

Istaknuo je da je postojao konsenzus svih strana za đsrednje i velike tvrtke da se uvede poseban kriterij HZZ-a koji bi pratio pad prihoda od 20 i više posto te koji bi se koristio kao dokaz pri korištenju mjera.

"Uvest ćemo zabranu isplata dividendi i dobiti za sve srednje i velike tvrtke do kraja 2021. godine jer smatramo da nije oportuno nekoristiti zadržanu dobit i dobit iz prethodnih godina, a paralelno očekivati državnu pomoć. Ukoliko netko iskoristi mjeru, ostavit ćemo mu mogućnost da vrati potporu, a zatim isplati dobit i dividendu dioničarima", kazao je Aladrović.

Objasnio je da poslodavci ako se odluče na isplatu dobiti, nemaju pravo na korištenje mjera za svibanj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene