Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"dajte nam da radimo"

Prosvjed poduzetnika na Markovu trgu: "Ukinite nam namete. Jasno je da je, dovraga, bilo dosta. Shvatite nas ozbiljno!"

U centru Zagreba u tijeku je prosvjed povremenih prijevoznika iz cijele Hrvatske, ugostitelja, turističkih djelatnika i poduzetnika koji se bave eventima u organizaciji udruge Glas poduzetnika, koji traže hitne mjere od Vlade RH kako bi im se vratilo pravo na rad i spasilo na desetke tisuća radnih mjesta.

Povremeni prijevoznici iz cijele Hrvatske, ugostitelji, turistički djelatnici, poduzetnici koji se bave eventima te članovi UGP-a prosvjeduju u centru Zagreba. 

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana

Zbog epidemioloških mjera poduzetnici prosvjeduju u tri grupe po 40 prosvjednika koje s Europskog trga šeću do Markova trga. Poručuju kako žele da ovo bude miran prosvjed, a nadaju se da će ih primiti predstavnici Vlade. 

Nose transparente na kojima pišu poruke "Stop parafiskalnim nametima" te skandiraju "ukinite nam namete".

"Ja premijera više neću zvati, zvat ću budućeg premijera. Mi želimo reći da raspuštanje sabora nije bilo u pravom momentu. Mi sada nemamo s kime razgovarati o dugoročnim mjerama. Jutros smo imali razgovor s tri ministarstva, konačno su nas počeli ozbiljno shvaćati. Bolje ikad nego nikad. Ovo su sad vatrogasne mjere", rekao je okupljenim novinarima Hrvoje Bujas.

"Danas smo dobili ozbiljna obećanja ministarstava. To su koraci koji se rade polako. Mi smo rekli da ćemo doći na Markov trg, i to je bio okidač da nas pozovu na razgovore. Njima je jasno da je, dovraga, bilo dosta. Shvatite nas ozbiljno", kazao je Bujas.

"HGK i HOP su prisilne udruge, ja sam član jer moram biti", dodao je.

Ranije jutros ministar turizma Gari Cappelli sastao se s predstavnicima udruge Glas poduzetnika i povremenih prijevoznika. I jedni i drugi nakon sastanka izjavili su da su se složili oko važnih pitanja te sada više "nema potrebe za oštrom retorikom na prosvjedu".

"Vlada će poduzeti mjere kako bi s onim partnerima s kojima su ti poduzetnici u ugovoru postigne rješenje da se premosti situacija", poručio im je premijer Andrej Plenković.

Prosvjednicima je zajednička je jedna stvar, traže hitne mjere od Vlade RH kako bi im se vratilo pravo na rad i spasilo na desetke tisuća radnih mjesta. No Vlada šuti, a Sabor je raspušten.

"Ministarstvo turizma jučer je poslalo dopise leasing kućama u kojim ih mole da poštuju naputke HANFA-e, na čemu smo im zahvalni. No želimo naglasiti kako su dosezi problema mnogo veći. Naime, leasing kuće imaju zahtjeve za moratorij za visoki postotak vrijednosti svog portfelja.

Zbog toga je nužno aktivno uključenje Vlade RH, premijera i Ministarstava turizma, financija, mora, prometa i infrastrukture jer je ipak na Vladi posljednja riječ. Ostale države članice Europske unije uključile su se u rješavanje ovog problema jer je jasno da propast poduzetnika vodi do urušavanja ekonomije. Vladi smo poslali primjere mjera iz drugih zemalja za koje smatramo da je realno moguće napraviti u Hrvatskoj. Jedino što nedostaje trenutačno je dobra volja!" piše u priopćenju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene