Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica Europske komisije

Optimistično o dinamici cijepljenja: "Svake sekunde u EU-u se cijepi 30 osoba. Bilo je bolno gledati kako isporuka cjepiva kasni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u četvrtak u Kölnu kako će 70 posto odraslih građana Europske unije do sredine srpnja dobiti mogućnost cijepljenja protiv koronavirusa.

"Europa je od početka godina napredovala u procesu cijepljenja. Svake se sekunde u Europskoj uniji cijepi 30 osoba", rekla je Ursula von der Leyen na 23. međunarodnom europskom forumu u organizaciji javnog servisa Westdeutsche Rundfunk (WDR) u Kölnu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjetski prioritet Čelnica Europske komisije poslala važnu poruku o pandemiji: "Razmjer nepravde i razina hitnosti su očiti" Slika nije dostupna PRVA DOZA Cijepila se predsjednica Europske komisije: Ursula von der Leyen primila dozu Pfizera

Ona je rekla kako će do sredine srpnja 70 posto odraslih građana EU-a imati priliku cijepiti se što je, kako je rekla, isti cilj koji su je zadao SAD. Von der Leyen je istodobno ukazala na to kako proces cijepljenja u pojedinim državama i regijama nije moguće direktno uspoređivati.

"Dok druge države svoju cjelokupnu proizvodnju cjepiva zadržavaju za sebe, EU svoj cilj glede cijepljenja postiže bez izolacije. I najveći smo izvoznik cjepiva na svijetu", rekla je Von der Leyen i ukazala na solidarnost koju je EU pokazao s ostatkom svijeta.

"Mi smo jedina regija na svijetu kojoj je pošlo za rukom opskrbiti vlastito stanovništvo, ali i pravedno podijeliti cjepivo s drugima", zaključila je predsjednica Europske komisije. Ona je najavila kako se u Bruxellesu već razmišlja o budućnosti, o cijepljenju mlađih, kao i o naknadnim cijepljenjima protiv koronavirusa.

"Biontech/Pfizer Europskoj uniji isporučit će još 1,8 milijardi doza cjepiva", rekla je Von der Leyen i istaknula kako se radi o najvećem ugovoru kad je u pitanju isporuka cjepiva. "To je naše životno osiguranje", dodala je. Ona je istodobno ukazala i na bolna iskustva s  početka procesa cijepljenja u Europi.

"Zaista je bilo bolno gledati kako isporuka cjepiva kasni i da su građani s pravom zbog toga ogorčeni", rekla je Von der Leyen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene