Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isporuka do lipnja

Čelnica Europske komisije otkrila koliko će cjepiva stići od tri proizvođača, jedan je potpuno podbacio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon početnih poteškoća u proizvodnji cjepiva protiv COVID-19 sada se proces ubrzava i još uvijek je moguće ispuniti cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva u Europskoj uniji do kraja ljeta, izjavila je u srijedu predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

"Sada se trebamo fokusirati na drugo tromjesečje i razdoblje do ljeta. Znamo da možemo postići naš cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva do kraja ljeta”, izjavila je predsjednica Komisije na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo EU očekuje otvaranje pomorskog koridora za dostavu pomoći Gazi ovog vikenda Najavila predsjednica Komisije EU otvara humanitarni koridor za dostavu pomoći u Gazu: "Ovo može i mora biti dio stalnih napora" francuska - 1 Vlada promijenila strategiju Predsjednikovo upozorenje dalo rezultat: U samo jednom danu gotovo milijun stanovnika prijavilo se za cijepljenje

Prema podacima koje je iznijela von der Leyen, BioNTech/Pfizer i Moderna u prvom tromjesečju poštuju svoje ugovorne obveze i isporučile su ili će do kraja ovoga mjeseca isporučiti količine predviđene za prvo tromjesečje.

BioNTech/Pfizer u ovom će tromjesečju isporučiti 66 milijuna doza, a Moderna 10 milijuna doza, što je u skladu s potpisanim ugovorima, kaže von der Leyen.

S druge strane, AstraZeneca je potpuno podbacila. Umjesto obećanih 90 milijuna doza u prvom tromjesečju ta je tvrtka najprije to smanjila na 40 milijuna, a sad tvrdi da će isporučiti 30 milijuna doza u ovom tromjesečju, trostruko manje od obećane količine.

Ako AstraZeneca održi obećanje od 30 milijuna doza, EU bi ukupno mogla dobiti u ovom tromjesečju oko 106 milijuna doza.

U drugom tromjesečju očekuju se znatno veće količine. Predsjednica Komisije kaže da se može računati na BioNTech/Pfizer, koji bi u drugom tromjesečju trebao isporučiti 200 milijuna doza, Moderna bi trebala isporučiti 35 milijuna doza te Johnson & Johnson 55 milijuna doza.

Cjepivo Johnson & Johnsona, četvrto je koje je dobilo odobrenje za uporabu u EU-u, a njegova je prednost to što se daje samo jedna doza. Ukupno bi od ta tri proizvođača, bez AstraZenece, EU trebao dobiti 290 milijuna doza.

Što se tiče AstraZenece, ta je tvrtka najavila za drugo tromjesečje 70 milijuna doza, umjesto 180 milijuna obećanih doza. Ako sve četiri tvrtke održe svoja obećanja, to znači da bi do kraja lipnja Europska unija ukupno mogla dobiti 466 milijuna doza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene