Cjepivo za koronavirus, ilustracija
Cjepivo za koronavirus, ilustracija Foto: Getty Images

Europska komisija prihvatila je danas prijedlog za strožim kontrolama za izvoz cjepiva protiv koronavirusa.


Plan koji bi se trebao naći pred liderima EU-a na virtualnom summitu u četvrtak smišljen je nakon niza problema s isporukom AstraZenece državama članicama. No kako piše BBC, moglo bi to značiti i zaoštravanje odnosa s Velikom Britanijom.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Hrvatska protiv korone cijepila strane diplomate i njihove obitelji: "Odluka je donesena kako bi se našima u svijetu također omogućilo cijepljenje" Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Europska komisija tužila farmaceutsku tvrtku jer nije isporučila dogovorene doze cjepiva: "Ugovor nije poštovan"

Prijedlog podrazumijeva načelo reciprociteta i proporcionalnosti prema državama 

Kako na Twitteru objašnjava Europska komisija, reciprocitet se odnosi na manji izvoz prema državama koje ograničavaju vlastiti izvoz cjepiva ili sirovina. Proporcionalnost će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, stopi procijepljenosti i zalihama cjepiva. Velika Britanija po procijepljenosti stoji znatno bolje od Europske unije.

Europa tako želi prisiliti proizvođače cjepiva da ispune svoje obveze prema EU-u. Naglašavaju kako će na taj način do kraja ljeta cijepiti 70 posto svih odraslih.

Kurz: "Stvaramo građane drugog reda"

Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je u srijedu na podjelu unutar EU-a zbog neravnopravne raspodjele cjepiva poručivši da u Uniji u pogledu cijepljenja ne smije biti "građana drugog reda".

"Nama ne može biti u interesu da se razlika unutar Europske unije, kad je cijepljenje u pitanju, sve više povećava i da tako stvaramo građane drugog reda unutar EU-a", rekao je Kurz u razgovoru za njemački dnevnik Die Welt.

"Sada imamo situaciju da će neke zemlje već krajem svibnja postići razinu imuniteta krda, dok će u drugim zemljama to biti slučaj tek krajem ljeta ili godine", dodao je i najavio da će na sutrašnjem EU sastanku na vrhu tematizirati ovo pitanje koje, po njemu, nije tehničke nego političke prirode.