Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog Europske komisije

Europa želi stati na kraj pošiljkama cjepiva koje odlaze u Veliku Britaniju: Najavljene strože kontrole izvoza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija prihvatila je danas prijedlog za strožim kontrolama za izvoz cjepiva protiv koronavirusa.

Plan koji bi se trebao naći pred liderima EU-a na virtualnom summitu u četvrtak smišljen je nakon niza problema s isporukom AstraZenece državama članicama. No kako piše BBC, moglo bi to značiti i zaoštravanje odnosa s Velikom Britanijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ime svih članica EU Europska komisija tužila farmaceutsku tvrtku jer nije isporučila dogovorene doze cjepiva: "Ugovor nije poštovan" Slika nije dostupna Nakon niza problema Europska komisija neće obnoviti ugovore s proizvođačima AstraZenece i Johnson&Johnsona?

Prijedlog podrazumijeva načelo reciprociteta i proporcionalnosti prema državama 

Kako na Twitteru objašnjava Europska komisija, reciprocitet se odnosi na manji izvoz prema državama koje ograničavaju vlastiti izvoz cjepiva ili sirovina. Proporcionalnost će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, stopi procijepljenosti i zalihama cjepiva. Velika Britanija po procijepljenosti stoji znatno bolje od Europske unije.

Europa tako želi prisiliti proizvođače cjepiva da ispune svoje obveze prema EU-u. Naglašavaju kako će na taj način do kraja ljeta cijepiti 70 posto svih odraslih.

Kurz: "Stvaramo građane drugog reda"

Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je u srijedu na podjelu unutar EU-a zbog neravnopravne raspodjele cjepiva poručivši da u Uniji u pogledu cijepljenja ne smije biti "građana drugog reda".

"Nama ne može biti u interesu da se razlika unutar Europske unije, kad je cijepljenje u pitanju, sve više povećava i da tako stvaramo građane drugog reda unutar EU-a", rekao je Kurz u razgovoru za njemački dnevnik Die Welt.

"Sada imamo situaciju da će neke zemlje već krajem svibnja postići razinu imuniteta krda, dok će u drugim zemljama to biti slučaj tek krajem ljeta ili godine", dodao je i najavio da će na sutrašnjem EU sastanku na vrhu tematizirati ovo pitanje koje, po njemu, nije tehničke nego političke prirode.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene