Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove preporuke HZJZ-a

Ovu smo zastrašujuću količinu dosad bacili, a uskoro nam stiže 2 milijuna doza novog cjepiva

Uskoro u Hrvatsku stiže novo cjepivo protiv koronavirusa. Koliko će ga ukupno doći, a koliko smo cjepiva morali uništiti jer mu je istekao rok trajanja? Što kažu nove preporuke za cijepljenje? Odgovore na ova pitanja donosi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

U ovom trenutku u Hrvatskoj je cijepljeno nešto manje od 60 posto ukupnog stanovništva. To je premalo u usporedbi s tim kakve su želje za procijepljenošću imali epidemiolozi. No, tu smo gdje jesmo, cijepljenje ide jako sporo čemu svjedoči podatak da je ove godine u srpnju cijepljeno 6135 osoba, dok je u istom mjesecu prošle godine cijepljeno 509.487.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Cijepljenje u Hrvatskoj - 1 Uzima maha Liječnici upozoravaju na zabrinjavajući trend u svijetu, koji bi mogao vratiti neke zarazne bolesti. Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Videozid o cijepljenju u Hrvatskoj - 1 Videozid o cijepljenju u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Cjepiva ne da ima nego stoji već mjesecima. U centralnom skladištu na zalihama imamo 1.034.550 doza Pfizera, 164.500 doza Moderne, 96.000 doza Novavaxa i 39.100 doza Janssena. Dakle, više od milijun i 330 tisuća doza u je ovom trenutku na čekanju.

Videozid o cijepljenju u Hrvatskoj - 1 Videozid o cijepljenju u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Neko je cjepivo previše stajalo pa mu je istekao rok trajanja. U županijskim zavodima zbog toga je uništeno oko 315 tisuća doza, a u glavnom, centralnom zavodu uništeno je još oko 110 tisuća.

Početkom rujna trebali bismo dobiti novo varijantno cjepivo prilagođeno sojevima koji su trenutačno dominantni. Do kraja ove godine planirano je da Hrvatska dobije oko 2 milijuna tog novog cjepiva, no dinamika isporuke još nije poznata. Ona će prvenstveno ovisiti o tome kada će cjepivo biti registrirano u Europi.

Pročitajte i ovo Cjepivo protiv koronavirusa ZAŠTITA STARIJIH I OSJETLJIVIH HZJZ objavio detalje o drugom docjepljivanju protiv koronavirusa, snižena i dobna granica

Pročitajte i ovo Ilustracija TRAGEDIJA U ZABOKU Mladić zaražen koronavirusom umro u bolnici, epidemiolog umiruje javnost: "Gotovo svi preminuli su stariji od 65 godina"

Videozid o cijepljenju u Hrvatskoj - 1 Videozid o cijepljenju u Hrvatskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Dodajmo još da je Hrvatski je zavod za javno zdravstvo izmijenio preporuke za docjepljivanje. Drugo docjepljivanje, odnosno 4. doza, preporučuje se starijima od 60 godina te osobito osjetljivim odraslim osobama, i to najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene