Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAŠTITA STARIJIH I OSJETLJIVIH

HZJZ objavio detalje o drugom docjepljivanju protiv koronavirusa, snižena i dobna granica

Cjepivo protiv koronavirusa
Cjepivo protiv koronavirusa Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) snizio je u petak dobnu granicu za drugu docjepnu dozu protiv COVID-a 19, koja se sada preporučuje svim starijima od 60 godina i posebice osjetljivim odraslim osobama.

U izmijenjenim preporukama znatno je snižena dobna granica za drugu docjepnu dozu. U prethodnim preporukama iz travnja drugo docjepljivanje savjetovalo se starijima od 80 godina i onima iznad 65 godina u domovima za starije i nemoćne osobe.

Druga docjepna doza preporučuje se najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze.

Osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje, ne preporučuje se odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog/varijantnog cjepiva jer nije poznato kada će ono biti dostupno, niti nema u ovom trenutku čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva, navodi se u najnovijim izmijenjenim preporukama HZJZ-a.

U HZJZ-u naglašavaju da se cijepljenje četvrtom dozom ne razlikuje ni po čemu od ranijih cijepljenja. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax) a docjepljivanje je moguće obaviti na svim lokacijama i punktovima na kojima se provodi cijepljenje.

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak vraćanje maski? Čekaju li nas radikalne epidemiološke mjere na jesen? Capak potvrdio da nema ništa od ukidanja izolacije

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SASTANAK STOŽERA Oglasio se HZJZ o ukidanju mjere izolacije za oboljele: "Moglo bi doći do pogoršanja..."

Također, drugo docjepljivanje preporučuje se osobama koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika koronavirusa, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepljene tim istim cjepivom.

HZJZ napominje da se i druge osobe mogu docijepiti drugom dozom, osobito ako imaju kronične bolesti i povećani rizik od razvoja teških oblika covida ili ako im je to potrebno zbog administrativnih razloga.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je jučer utrošeno svega 112 doza cjepiva na području cijele Hrvatske, a od toga je 29 osoba cijepljeno prvom dozom. ž

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene