Koronavirus u Sloveniji
Koronavirus u Sloveniji Foto: Afp

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6806 testova potvrđeno 2064 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 45 oboljelih od Covida-19, objavila je u četvrtak slovenska vlada ocijenivši da stanje nije dobro i da podaci zabrinjavaju.


Objavljeno je da je u posljednjih 24 sata u Sloveniji zaraženo 2064 ljudi, što ne povećanje u odnosu na prethodni dan kad ih je bilo 2015. Postotak pozitivnih nalaza i dalje iznosi visokih 30,33 posto, a preminulo je 45 osoba čime je ponovljen već postignuti rekord u broju smrtnih slučajeva.

"Ovo nisu nimalo poticajni podaci. Sve nas jako brine kako će se situacija razvijati idućih nekoliko dana", kazao je na konferenciji za novinare glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin.

Dodao je kako je visok broj novih zaraza vjerojatno i posljedica nediscipline s kraja prošlog tjedna i prevelikih okupljanja za martinje, kad se je očito "slavilo više od očekivanog".

Regije s najvećim brojem novih zaraza u zadnja 24 sata su Pomurje, Koroška, Gorenjska i Podravje, a broj novooboljelih povećava se i u zapadnom dijelu zemlje prema Italiji, kazao je Kacin, pojašnjavajući regionalnu rasprostranjenost infekcije koja je disperzirana širom zemlje.

Kafić, ilustracija Varaždinac pozitivan na koronu bio s medicinarima pa otišao u kafić: Policija podnijela kaznenu prijavu

Pusta ulica u Adelaideu, prijestolnici Južne Australije, nakon što je uvedeno strogo zatvaranje Puste ulice na jugu Australije zbog putnika koji se vratio iz Britanije: "Morali smo poduzeti tu ekstremnu akciju"

Prema podacima ministarstva zdravstva, na koronavirus odjelima bolnica u Sloveniji trenutačno je 1238 oboljelih, što je za 42 pacijenta manje nego prethodni dan, a broj teže oboljelih pacijenata na intenzivnim odjelima iznosi 205.

U bolnicama je jučer umrlo 36 ljudi, a ukupan broj umrlih od posljedica bolesti je 45, potvrdio je Kacin na konferenciji za novinare održanoj preko "zooma".

Mali pad hospitalizacija

Kacin je istaknuo da je nakon duže vremena zabilježen mali pad hospitalizacija, što je ocijenio pozitivnim znakom da će doći do poboljšanja stanja s prevelikom opterećenošću bolničkih kapaciteta. Isto tako na dnevnoj razini je zabilježeno da je više oporavljenih pacijenata iz bolnica otpušteno nego je u njih primljeno novih oboljelih.

Stanje u domovima za starije i dalje je teško i u njima se zaraza među štićenicima i zaposlenima svaki dan povećava, iznio je glasnogovornik slovenske vlade, te pozvao na odgovorno ponašanje svih u kritičnom drugom valu epidemije.

"S time kad ostajete kod kuće dajete neprocjenjiv prilog smanjenju broja novozaraženih i stišavanju epidemije", kazao je Kacin, pozivajući sve građane na odgovorno ponašanje i ozbiljnost, čime štite zdravlje i živote sebe i drugih.