Slovenija, koronavirus
Slovenija, koronavirus Foto: AFP

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 1388 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 45 oboljelih od posljedica koronavirusa, najviše u jednom danu do sada, objavila je u utorak slovenska vlada.


Obavljeno je 5326 testova, uz 26,06 posto pozitivnih rezultata, što je manje nego prethodni dan, kada je potvrđena 501 nova infekcija, uz udio zaraženih među testiranima od gotovo 28 posto, te kad je bilo 34 preminulih.

U bolnicama je trenutačno 1275 oboljelih, što je 24 više nego jučer, od čega je 209 teže oboljelih na intenzivnoj njezi, objavilo je ministarstvo zdravstva u utorak.

S otkrivenim novim zarazama u posljednja 24 sata ukupni broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 56.932, od čega je aktivno 19.537 slučajeva.

Četrnaestodnevna incidencija iznosi 932 zaražena na 100.000 stanovnika, a broj umrlih od posljedica COVID-19 sada se povećao na 932 ljudi.

Zaraza se brzo širi u populaciji

Vlada Janeza Janše, koju oporba kritizira tvrdeći da je prekasno reagirala s uvođenjem restrikcija kako bi spriječila širenje virusa, za mjesec je dana produžila stanje epidemije, što joj daje pravo da uvodi nove mjere ili ih popusti najmanje do 17. prosinca bez posebne rasprave u parlamentu.

Zaraza se još uvijek brzo širi u populaciji, a aktualne epidemiološke mjere zahtijevaju novo vremenski ograničeno proglašenje epidemije na cijelom području države, navela je vlada u obrazloženju tog poteza.

U Sloveniji je epidemija prvi put proglašena sredinom ožujka, a trajala je 80 dana, kad je došlo do postupnog popuštanja mjera, no epidemijski val bio je tada dosta blaži, s manje zaraza i manjim opterećenjem bolničkih kapaciteta, ali i smrtnih slučajeva.

Dr. Predrag Kon Dramatična najava srpskog epidemiologa, otkrio gdje je najgore: "Imat ćemo blizu ili više od 4000 novozaraženih"

Pluća u borbi s koronavirusom Paracetamol, oksimetar, vitamini... Provjerili smo što sve trebamo imati u kućnoj ljekarni za slučaj da se zarazimo koronom

Od ovog su tjedna na snazi rigorozne restrikcije koje uključuju i zabranu okupljanja te kontakata izvan obiteljskog kruga, čime je dodatno pojačano prethodno zatvaranje u općinske granice, te policijski sat tijekom noći, a dodatno je postrožen i režim na granici.

Epidemiolozi vjeruju da bi za desetak dana broj dnevnih zaraza mogao početi padati te da će se smanjiti i pritisak oboljelih na bolnički sustav.